fbpx

Базата данни с Хималаиските изкачвания става общодостъпна

Базата данни на хималайските изкачвания, в която са записани всички експедиции в Непал от 1905 г. насам скоро ще стане общодостъпна. Базата, наречена статистическата библия на планинарството, съдържа информация за всички изкачени върхове, смъртни случаи, демографски данни за участниците в експедициите. До момента тя можеше да се поръчва в хартиен или елетронен вариант с цена $69.95.

Базата данни може да бъде филтрирана по експедиция, алпинист, връх, националност, пол, сезон, смъртност, причини за смъртта и др. На базата на анализи могат да бъдат намерни отговори на редица въпроси, като например: Коя е по-безопасна—северната или южната страна на Еверест? През 2013 г., редица алпинисти изкачват върха от юг. Сега те са дори още повече, обяснява Ричард Селисбъри, бивш преподавател по статистически данни в Университета в Мичиган, който е един от хората, работещи над архива.

Между 1905 и 2016 г. общо 44 137 алпинисти са се изкачили над Базов лагер на върхове с височина между 6000 и 8000 метра в Непал. Статистиката обаче показва, че въпреки това нашествие в Непал все още има 130 неизкачени върхове, плюс няколко стотици неописани, безименни, неизкачвани върхове с височина между 5 и 6 хиляди метра. Алпинистите често се обръщат към Селисбъри и преди да осъществят премиерно изкачване, за да са сигурни, че никой преди тях не е го е осъществил.

Оригиналната База данни е дело на журналистката Елизабет Холи, която започва да аривира информацията за експедициите през 1963 г., докато отразява за Ройтерс първото американско изкачване на Еверест. Холи, която в момента е на 93-годишна възраст, все още живее в Катманду и е щастлива с това, че други продължават делото й. В предишни години едва 50 до 100 експедиции са били провеждани годишно в Непал. Така Холи е успявала да проведе лична среща с алпинистите и да запише статистиката. В днешно време, ежегодно в Непал се провеждат над 400 експедиции, така че изследователите включват и други методи за събиране на информация.

Статистиката скоро ще бъде достъпна тук. 

 

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.