fbpx

Боян Петров тръгва към Гашербрум II

Алпинистът Боян Петров тръгва към Гашербрум II (8035 м) това лято. Той ще отпътува за Пакистан на 11 юни, а десет дни по-късно трябва да е достигнал Базовия лагер.
При изкачването компания ще му прави Слави Нестеров. Младият алпинист е бил на Аконкагуа (6962 м) и два пъти на Монблан (4810 м). Пред в-к Дневник самият Боян Петров казва за Нестеров:

„ С малък опит е, но силен физически. Човек трябва да се жертва и да вземе със себе си някой с по-малък опит, който има хъс и енергия да се справи под ръководствеото на по-опитен алпинист.“

Петров решил да е в българска компания за следващото си изпитание, защото тя му липсвала при самостоятелните походи. Той преценил, че най-ниският пакистански осемхилядник е подходящ за свръзка с млад алпинист. Въпреки това, двамата алпинисти са решили да изкачват върха с раници, във всяка, от които има всичко необходимо за самостоятелен преход.
гашербрум-2Планът е до Лагер 1 да вървят в свръзка. Това е най-опасният участък, който минава през цепнатини на ледник, които през това време на годината са покрити със сняг и лед. Друга рискова част е трасето между Лагер 2 и 3, където също има цепнатини. След това маршрута до върха не се смята за технически труден.
Тази сутрин Боян Петров е преминал тестове за функционалната си подготовка като резултатите ми сочат, че се възстановяването му е преминало добре. Алпинистът тренира усърдно през последните месеци, за да върне физическата си форма отпреди инцидента в Кресненското дефиле, когато той и Андрей Ковачев бяха пометени от румънски шофьор. Преди няколко месеца Петров се отказа от плановете си да изкачи Еверест през май, след като тестовете показаха, че не е възстановен достатъчно.
Експедицията на Гашербрум II ще бъде втори опит за Боян да изкачи върха. Преди 8 години, той се върна, след като беше стигнал 40 метра под върха поради липса на въже и партньор. Ако успее, Боян ще стъпи на деветия си осемхилядник.

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.