fbpx

Зимните експедиции на осемхилядниците започнаха

Зимата настъпи, а с нея и устремените към осемхилядниците погледи. Няколко експедиции с големи амбиции да изпълнят две важни задачи – първо изкачване на К2 и първо безкислородно изкачване на Еверест. Освен това и мечтата за Нанга Парбат!

K2
След години планиране и справяне с финансови проблеми настъпи време за полска зимна експедиция на К2. Екипът, воден от “бащата” на зимните изкачвания в Хималаите Кщищов Виелицки, вече пристигна в Пакистан. Експедицията е в състав:

– Кщищов Виелицки – ръководител
– Януш Голаб
–  Ярослав Батор – лекар
– Дариуш Залуски – видео оператор
– Адам Биелицки
– Марчин Качжкан
– Артур Малек
– Марек Чимеларски
– Рафал Фрониа
– Пьотр Томала
– Денис Урубко (Казахстан/Русия)
– Мачиек Бедрежчук
– Пьотр Снопчзински

Виелицки, Урубко, Голаб, Биелицки и Малек вече имат записани успехи на осемхилядници през зимата. Освен това Виелицки, Голаб, Залуски, Биелицки, Качжкан и Урубко са изкачвали K2 през лятото. Снопчзински и Фрониа също са участвали в зимни експедиции.

Еверест без кислород
Испанецът Алекс Чикон се върна под Еверест. Заедно с Али Садпара, с който записаха успех през зимата на Нанга Парбат през 2016 г. и седем непалци, с които направи миналогодишния си опит, те ще се опитат да изкачат най-високия връх на планетата без кислород през зимата.

Нанга Парбат
Нанга Парбат е последният, изкачен през зимата осемхилядник. Успех на него записаха Симоне Моро, Алекс Чикон и Али Садпара през 2016 г. Сега Томек Макиевич и Елизабет Ривол ще направят нов опит. Те вече са в Базовия лагер под върха. Томек вече е направил шест неуспешни опита за изкачване, а Елизабет  – 4. Tе възнамеряват да се изкачат по маршрута на Меснер по северозападното ребро в лек стил.

Още за зимните изкачвания на осемхилядници

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.