fbpx

ЛАВИНИТЕ – смъртоносна красота

най-важното, което трябва да знаем, систематизира Мария ЛАЗАРОВА

Зимата е сезонът, през който планината крие най-много опасности. Скиори, сноубордисти или просто туристи – никой от зимните й гости не е застрахован от нещастие. Най-красивата, но и най-смъртоносната опасност, е онази природна стихия, станала причина за гибелта на стотици хора, дала сценарий на десетки филми и провокирала написването на много книги – лавините.

Знаем ли обаче как да избегнем евентуално нещастие, как да помогнем на попаднал в лавина и да окажем първа помощ? За да можем да общуваме с планината безинцидентно през зимата, трябва да познаваме нейния характер.

В началото на всеки сезон Планинската спасителна служба дава информация, съвети и препоръки за лавинна безопасност и действия при попадане в лавина. Има още една организация в България, която се ангажира с въпроса и неговото популяризиране – Българската асоциация по ски свободен и екстремен стил /БАССЕС/. Като неправителствена организация, тя дава информация и предприема образователни инициативи, но това, според Момчил Панайотов, който е автор на книга по тази тема, съвсем не е достатъчно. Необходимо е да се издават ежедневни лавинни бюлетини (б.р. статията е от 2007 г, когато подобни бюлетини не са издавани, в момента могат да бъдат намерени на сайтовете на ПСС и БАССЕС) на базата на сериозни проучвания и наблюдения, за да имат хората представа за реалната обстановка в планината. Такава е практиката в целия свят, там правителствени организации, ски курорти и др. поемат ангажимент, обединяват усилията си и издават лавинни бюлетини всеки ден. Ние (като правило) сме на едно от последните места в това отношение.

Но какво всъщност трябва да знаем за лавините?

Видовете лавини

Има много класификации на лавините и ако трябва да публикуваме информация за всички тях, ще ни трябва цяло приложение към списанието. Затова, макар и условно, нека кажем, че най-общо те са:

Лавини от пресен сняг – те са с крушовидна форма, т.е. започват от една точка и се разширяват постепенно при движението си. Падат по време на снеговалежа или скоро след него. В България обикновено не са много бързи, но когато са от пръхкав сняг, могат да задушат човек.

Снежни дъски – представляват компактен слой сняг с голяма площ, който е разделен от по-стабилния сняг или земята. Те се откъртват по линия почти перпендикулярна на склона. Това са „скиорските“ лавини и често пъти са предизвикани от външен натиск. Имат голяма стартова скорост (често 50-60 км/ч). Това е и най-опасният вид лавини за зимните гости на планината, тъй като обикновено снежната покривка изглежда измамно стабилна.

Лавини от стар мокър сняг – те падат при силно повишаване на температурите, най-често през пролетта.

Прашни лавини – опустошителен вид с много голяма площ и скорост до 300-400 м/сек, които за щастие не са типични за българските планини, въпреки че има следи от такива.

Как да разпознаем лавиноопасния терен?

– Наклон на терена – опасните склонове най-често са с наклон между 25 и 45 градуса, идеални за ски и сноуборд.

Ориентация спрямо вятъра – подветрените склонове са потенциално опасни поради преноса на сняг от вятъра и образуването на снежни дъски.

Профилът на склона, разположението му спрямо слънцето и наличието на дървета и други естествени препятствия – всичко това влияе върху потенциалната лавинна опасност.

Как е безопасно да се движим в планината?

– Съберете информация за времето в планината през предишните дни – валяло ли е сняг, има ли повишаване на температурите, духа ли вятър и т.н. Посетете интернет страниците на pss.bg и befsa.com

Проучете маршрута и опасностите, свързани с него: известни лавинни места, козирки, скали и т.н.

Когато се движите:

  • Включете индивидуалния си лавинен уред. Ако нямате такъв, не забравяйте да носите други помощни средства – лавинен шнур, лопатка, сонда
  • Не подценявайте сигналите на природата: наскоро паднали лавини по подобни склонове, слягащи шумове в снежната покривка, пукащи цепнатини, внезапно затопляне, новонавалял сняг.
  • Ако се движите по била, стойте възможно най-далеч от козирките.

Ако падне мъгла и ориентирането стане трудно, по-добре се откажете.

  • Ако все пак трябва да преминете през опасен участък, освободете всички каишки, катарами, ленти. Бъдете готови при попадане в лавина да се освободите от всички предмети (раници, щеки, ски и др.). Преминавайте един по един при постоянно наблюдение от страна на спътниците си.

Ако попаднете в лавина:

Ако сте със ски се опитайте чрез диагонално спускане да избягате от пътя на лавината, но ако не успеете:

! Не се паникьосвайте, запазете самообладание и вярвайте, че ще се спасите.

! Стегнете краката и тялото си и се опитайте да се насочите навън от лавината под ъгъл 45 градуса.

! Опитайте да се задържите на повърхността на лавината с плуващи движения.

! При спиране на лавината, ако е възможно, избутайте снега около главата си, като освободите възможно най-много място.

! Ако виждате, че сте близо до повърхността, се опитайте да се изровите или поне да покажете ръката си навън.

! Помнете, че ще ви бъде помогнато най-бързо, ако имате индивидуален лавинен уред. Въпреки че не е евтин, това може да бъде цената на живота ви!

Ако сте свидетел на лавина, в която са попаднали хора:

  • Запомнете мястото, на което са били хората, когато са попаднали в лавината и мястото на изчезването им в нея. По възможност маркирайте тези места с подръчни материали (предмети, клонки и т.н.). Мястото между тези две точки е най-вероятното място за намиране на затрупаните.
  • Най-голяма помощ попадналият в лавина може да получи от вас. Ако нямате лавинна сонда, използвайте щеките си, за да опитате да намерите пострадалия.
  • Помнете, че времето през първите 15-20 мин дава най-големи шансове (до 92%) на затрупания да бъде жив. Вашата помощ в първите минути може да бъде решаваща.
  • Ако първоначалното претърсване не даде резултат, незабавно сигнализирайте ПСС за станалото нещастие.

Индивидуалните лавинни уреди представляват портативни приемник-предаватели на стандартизирана в цял свят честота 457 Кhz. Приблизителната им цена е 200 евро, но ако това може да бъде цената на живота ви, сами преценете дали си заслужава да отделите пари за такъв. Продават се в специализираните магазини за ски и алпийска екипировка. За да ги използвате ефективно, трябва да преминете през адекватно обучение и тренировка. Такива специализирани курсове се провеждат от БАССЕС.

статията е публикувана в I брой на сп. Върхове

Лавинна лекция на БАССЕС – 24.11.2016

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.