fbpx

Нова маркировка в цялата страна правят от Българския планинарски съюз

Туристическа маркировка в цялата страна на съществуващи и на нови маршрути правят от Българския планинарски съюз.

Членове, приятели и симпатизанти на планинарската организация активно работят за възстановяване на туристически маршрути и обекти, както и за създаването на нови.

През изминалата седмица са поставени над 200 указателни стрелки на ключови места по популярни туристически пътеки в българските планини, лентова маркировка също е възстановена. Премаркирани са и десетки маршрути, занемарени през годините.

След повече от 30 години в плевенския парк „Кайлъка” е възстановена пътека, подходяща за пешеходни и за вело разходки. Пътеката е дело на доброволци от сдружение „Приятели в приключенията”, подпомогнати в инициативата си от ТД „Насам-натам”. Благодарение именно на това дружество туристическата маркировка в Централна Стара планина бе изцяло обновена.

В Западна Стара планина също се поставят табели и се подновява лятна и зимна маркировка, основно по трасето на международния туристически маршрут Е-3. Там ТД „Репей“ от Лакатник работят също така в сътрудничество с втория по големина природен парк в България – „Врачански Балкан“. Маркирани са съществуващи маршрути на територията на парка. ТД „Понория“ възстановяват маршрути и маркировка в Понор планина, както и създават нови трасета. Те въведоха и опция с баркод на изработените от тях табели. При сканирането на кода с мобилно устройство всеки може да получи подробна информация за маршрута.

На Запад активна дейност развиват от Трънското туристическо дружество. Наскоро те направиха нов веломаршрут „ВелоЕрул“ – първият планински за колоездачи в района на Трън. Той преминава през вековни букови гори и живописни местности, а по трасето могат да се видят исторически забележителности.

В Родопите пловдивското туристическо дружество “Природа” активно възстановява стари и прокарва нови туристически маршрути по рида Чернатица.

Дейности се развиват и в района на Белоградчик, в Западни Родопи – района на селата Косово, Храбрино, Ковачевица. Предстои работа в Странджа около Лъвската глава и Бегликташ и в Източна Стара планина, казват от Българския планинарски съюз.

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.