fbpx

Обучиха водачи за туризъм в защитените територии

От 22 до 26 октомври в Посетителския център на Природен парк „Рилски манастир“се проведе първото пет-дневно обучение за туристически водачи от български защитени територии в рамките на проект, финансиран от Германската федерална фондация за околна среда (DBU). Обучението беше организирано от българския партньор по проекта – неправителствената организация Пирински туристически форум, а немските партньори от консултантските компании Terolog и BTE осигуриха основните лектори.

Бъдещи водачи от Природните паркове „Рилски манастир“, „Беласица“, „Витоша“ и „Врачански балкан“, както и от Национален парк „Централен балкан“ бяха подготвени да разработват собствени програми за пешеходен туризъм. Дороте Люткемьолер от водещия партньор Terolog сподели немския опит с осигуряването на водачи в защитени територии, а Манфред Розенбергер от Национален парк „Донау-Ауен“ в Австрия запозна участниците с принципите на природната интерпретация, които те приложиха в практическите следобедни сесии в горите на Рила.

Юлиане Кох от втория немски партньор ВТЕ наблегна на сглобяването на туристически продукт и неговата пазарна реализация. Същевременно Мария Станкова от Катедра „Туризъм“ на Стопанския факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“ в Благоевград направи преглед на българското туристическо законодателство и неговото отражение върху разработването на турове в българските паркове. В последния ден Владимир Милушев от Българска фондация Биоразнообразие – клон Беласица, сподели практически съвети от своя дългогодишен опит като водач на пешеходни групи из българските планини.

Участниците получиха задачи за „домашна работа“ преди следващото пет-дневно обучение през м. февруари 2019 г., което ще завърши с практически изпит и получаване на сертификати от немските партньори. Проектът ще продължи със създаването на специална интернет платформа за популяризиране на новите водачи и техните турове на международния туристически пазар, съпроводено с маркетингови мерки на място в България.

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.