fbpx

Откъснат серак рани шерпи в района на ледопада Кхумбу

Един шерп е ранен, след като днес през нощта е ударен от леден блок в района на ледопада Кхумбу към вр. Еверест (8848 м), съобщава The Himalayan Times. Нещастният случай станал часове преди провеждането на традиционния ритуал Пуджа, с който местните умилостивяват планината.

Фурба Рита Шерпа – катерачен гид – е с множество наранявания, след като серак се е откъснал в близост до Лагер 1 рано сутринта. Група шерпи трябвало да пренасят товари към Лагер 2, когато в около 2:30 ч. ги удря леденият блок, според Челанг Шерпа, управляващ директор на агенцията Арун Трекс.

Според Лакпа Норбу Шерпа, ръководител на спасителната служба в базовия лагер, на пострадалия незабавно е оказана спасителна помощ от други алпинисти. Те са го транспортирали до базовия лагер. От там след преглед и последващи манипулации към 6.00 ч. шерпът е закаран с хеликоптер в Катманду. Към момента пострадалият е настанен за лечение в международната болница (Grande International Hospital) в непалската столица и е извън опасност. Той е с фрактура на лявата ръка и множество наранявания на главата и китката.

В личния си дневник българинът Атанас Скатов, който възнамерява да направи в рамките на 24 часа траверс Еверест-Лхотце, пише за двама ранени шерпи. По негова информация другият е със счупен крак.

Алпинисти от цял свят вече започнаха да правят изкачвания в по-високите лагери, след като маршрутът до Лагер 4 от базовия лагер е фиксиран. Почти 500 катерачи заедно с помощните им екипи ще се опитат да изкачат различни върхове, включително и Еверест, в района на Кхумбу тази пролет.

По повод ритуала Пуджа д-р Скатов споделя в дневника си: “Помолих се и аз на Боговете да са благосклонни към нас и да се завърнем живи и здрави по родните си места, а ако прецени планината да ни допусне до върховете си, ще сме много благодарни.” . Той подчертава също, че толкова мащабен ритуал едва ли се е състоял до сега, заради стотиците хора, устремили се към високите върхове в базовия лагер на Еверест.

Снимка: www.thehimalayantimes.com

 

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.