Последното интервю с Ули Щек (ВИДЕО)

41-годишният швейцарски алпинист Ули Щек, който загина вчера под вр. Нупце в Хималаите, докато се аклиматизираше за изкачване на Еврест е дал последното си интервю само 6 дни преди да загине. С него на 24 април в Базовия лагер на Еверест разговаря журналист от индийското онлайн издание Dream Wanderlust.

Ето какво споделя Ули Щек пред камерата му:

Добро утро.

-Добро утро.

-Вие вече сте тук и ние сме много щастливи. Всеки по света би искал да разбере защо вие сте тук тази година.

-Много е просто, защото искам да катеря отново. Катерих тук през 2012 без кислород, сега искам да го направя по различен маршрут. Ако всичко е наред, бих искал също да изкача Лхотце в рамките на същата атака.

-Поздравления за вашия рекорд, счупвайки собствения си рекорд на Айгер. Колко пъти сте изкачвали Еверест?

-Изкачих го веднъж без кислород.

-Тази година има много алпинисти. Рекорден брой са тук, заради пермитите, получени през 2014 и 2015 г. Тези алпинисти тази година отново са тук. Много, от целия свят. Какво мислите за този трафик.

– Мога да разбера, тук са, като мен. Аз обичам да съм тук и мисля, че Еверест привлича много хора, и в това няма нищо лошо. Не мисля, че има проблем в това, че толкова много хора са тук. Мисля, че е много важно, когато идвате при Еверест, да знаете, че има много хора, така че имате избор да приемете или не, да дойдете или да не дойдете.

-Така, че трафикът няма да бъде проблем? Маршрутът към лагер 2-4 вече е отворен. Мислите ли, че ще има нови прозорци?

-Знаете, че аз не мога да предвидя какво ще е времето, но се надявам да има още прозорци. Мисля, че има много добри условия този сезон и, ако си късметлия и имаш няколко прозореца и нямаш проблем с хората, обикновено има повече прозорци. Трябва да си търпелив.

-Ули, какво искате да кажете на всички хора по света за този екстремен спорт?

-Мисля, че е много важно да следваш мечтата, сърцето си. Мисля, че всеки може да избере какво иска да катери, дали иска да катери. В края, мисля, че няма значение колко бързо, колко високо, важно е да си го избрал и да го искаш.

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com