Почетоха паметта на Людмил Янков и Стоян Наков днес в Кюстендил

Десетки граждани и официални лица почетоха днес паметта на алпинистите Людмил Янков и Стоян Наков в Кюстендил. Пред паметника, издигнат в тяхна чест в града, бяха поднесени венци и цветя.

По време на церемонията бяха припомнени събитията, при които загиват двамата алпинисти. На 17 април 1988 г., по време на тренировъчен лагер на националния отбор по алпинизъм под връх „Камилата” в Рила, те падат от 200-метрова скала.

Преди това Людмил Янков записва ярко името си в български алпинизъм. Роден през 1953 г., той започва да се катери на 23-годишна възраст. Сред постиженията му са изкачвания на стени в Доломитите, върхове в Алпите (северната стена на Матерхорн, Айгер, Гросглокнер и др.), Кавказ (Елбрус) и Памир (Ленин, Комунизъм, Корженевская). Участва в експедициите „Лхотце ’81“ и „Еверест ’84“. При последната получава прозвището „героят от Еверест“, защото прави скоростно изкачване от 7170 м до кота 8500 м, преодолявайки 1330 метра денивелация на „един дъх“, за да окаже помощ на Христо Проданов.

Стоян Наков е сред младите надежди на нашия алпинизъм тогава, но съдбата му отрежда безвременна гибел в Рила.

Днес двамата алпинисти са почетни граждани на Кюстендил. По повод 60-годишнината от рождението на Людмил Янков в града е създаден Музей на алпинизма с експозиция под мотото „Величието на един кратък живот“. В него са изложени лични вещи, ръкописи, книги, фотоси, стихове, дори раницата на Людмил Янков, с която е покорил Еверест. Показани са оригинални негови седалка, раница и клин на Христо Проданов, който той е намерил на Еверест. На табла са показани и експедициите на Людмил Янков с подробна информация. Може да се види и отливка от ръцете му.

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com