Промяна в плана: Анапурна вместо Чо Ойю заради китайски визи

Международната експедиция, която смяташе да изкачи Чо Ойю (8201 м) по премиерен северен маршрут, се отправи към Анапурна (8091 м). Причината: от тази пролет Китай не издава визи за Тибет за катерачи, които са прекарали в Пакистан повече от месец през последните три години. Екипът бил неприятно изненадан от новите китайски правила в непалската столица Катманду.

През 2015/2016 г. полякът Адам Биелецки опитал зимно изкачване (неуспешно) на Нанга Парбат (8126  м) – най-западният осемхилядник, намиращ се на пакистанска територия. Германецът Феликс Берг катерил също стръмни склонове в Пакистан – през лятото на 2016 г. изкачил Мустаг Тауър (7284 м) в Каракорум. Така четиричленната експедиция принудително се отказа от първоначалния си план и отправи поглед към друга цел: Анапурна.

Луи Русо (Канада), Адам Биелецки (Полша), Рик Алън (Шотландия) и Феликс Берг (Германия) ще опитат директен път към върха през рядко атакуваната северозападна стена. По този повод 36-годишният Берг споделя пред Дойче веле:

Веднага, след като взехме решението, всичко се случи много бързо. Стената е впечатляваща, най-вероятно по-висока от Северната стена на Чо Ойю.

Това е достатъчна мотивация за четиримата, които са много ентусиазирани от новата си цел. Това потвърждава и Луи Русо, който казва, че всички са не само мотивирани, но и в много добро настроение и постоянно се шегуват.

Тиличо пик снимка: Адам Биелецки, Фейсбук профил

Вчера (16.04) алпинистите са се отправили към Тиличо пик (7134 м.) в района на Анапурна, където ще предприемат аклиматизационно изкачване на върха.

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com