Трима обвиняеми за смъртен случай на писта в Чепеларе

Окръжната прокуратура в Смолян повдигна обвинения на трима души за причиняване на смърт по непредпазливост заради инцидента на 14 февруари 2015 година, когато 28-годишен скиор загина, след като се удари в шахта за изкуствен сняг.

Като обвиняеми са привлечени изпълнителният директор и прокуристът на акционерното дружество, което към горепосочената дата е управлявало, ползвало и поддържало ски-пистите „Мечи Чал”, както и операторът на системата за изкуствен сняг, който фактически е обезопасявал ски пистата и съоръженията. На тримата е наложена мярка „подписка“.

Според овбинителния акт те не са изпълнили задълженията си за обезопасяване на шахтата, в която се е ударил скиорът. Техните задължения са нормативно разписани в Закона за туризма и Наредбата за категоризиране на ски пистите.

Съгласно заключението на вещите лица по тройната спортно-техническа експертиза, мястото на инцидента е било опасно и е следвало да бъде обезопасено с предпазна мрежа и дюшеци, но това не е било направено.

Всички действия по разследването, необходими за разкриване на обективната истина, са извършени и материалите по делото са предявени на родителите на загиналия.

Разследването на инцидента е започнало веднага, но е било нужно изготвянето на множество сложни експертизи. Събрани са и показанията на всички свидетели на фаталния инцидент.

Заради сложността на делото, разследването е възложено на следовател, определен е и втори, наблюдаващ прокурор.

 

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com