triglav peak, slovenia

снимка: Цветан КОСТУРКОВ

1000 км. на посока

Продължителност: 11 – 12 часа

Магистрални такси:

в Сърбия – 10 евро на посока

в Хърватска – 16 евро на посока

в Словения – 15 евро за винетка, която важи и в двете посоки

Техническо описание:

Трите основни варианта за изкачване на Триглав са през:

долината Врата с изходен пункт Аладжов дом (1015 м.)

през подстъпите на Бохинското езеро (най-плавни, но пък дълги и с доста денивелация)

през Рудно поле, с най малко денивелация за преодоляване

http://www.varhove.com/video/slide_triglav.flv

Класическият маршрут минава през части от Северната стена с изходен пункт хижа Аладжов дом. През зимата хижата не работи, а с вода може да се снабдите 3-4 км. по-надолу, където реката е близо до пътя. Фактът, че хижата не работи, може да се сметне за приятен, защото в това време на годината хората са малко, рейнджърите липсват, а за паркинга не се заплаща. Сто метра по-нагоре от хижата има добре зареден и подържан зимен заслон. Уют и спокойствие – нарове с одеяла, печка, дърва и секира.

На пет минути от хижата се намира огромен монумент на клин и карабинер. От тук всъщност се разделят двата северни маршрута към върха, за да се съберат след няколко часа и няколко стотици метра по-нагоре в масива. Томинскова се отделя наляво и нагоре през гората, а Праг продължава по долината Врата. Времето за преодоляване на двата маршрута е приблизително еднакво, като Томинскова е обкован с повече железни елементи и има доста via ferrata пасажи, въпреки че според някои в летни условия двата варианта са почти еднакви.

Маршрутът Праг продължава по долината и след 20-30 минути се отделя, за да навлезе остро в масива. Започва стръмен пасаж с метални хватки през колароподобни изкачвания. От тук започва и снегът. Следват изкачвания и пресичания на улеи, кулоари, снежни полета със съмнителна на моменти устойчивост, вертикален пасаж от 7-8 метра, който обаче е добре накован, серпентини и малки фунии с отворен край към отвеса. Изисква се постоянна концентрираност, а според условията и възможностите използването на въже не е изключено. След 3 ч. и 40 мин. се стига до Бегунски кладенец (2150 м.), ниша в основата на стената на Бегунски връх, където при добри условия (следобедно затопляне например) има вода. Това е и мястото, където двата маршрута се обединяват. От тук до Триглав започва платоподобен пейзаж с възвишения, което разстояние се взима за около 1 ч. и 15 мин. Може би не е добра идея да се изпробва зимната толерантност на домакините и опъването на палатката е добре да не е в района на хижата (глобата за бивакуване на човек е 100 евро).

Ранно ставане и посока към върха. Условията на снега и времето тук стават ключови. Започва се с наклонен, вертикален пасаж, който води до първите подаващи се изпод снега железни хватки. От тук до самия връх, пътя е накован и подсигурен с метални въжета. Изключение правят два ключови пасажа, но в крайна сметка снега диктува правилата. Въпреки доближаващите се до перфектни условия, на които попадаме, те не елиминират техническите пасажи по преодоляването на Мали Триглав. Следва равното било на Мали Триглав, съвсем леко слизане и последно изкачване към същинския връх. От подножието до върха отиваме за 1 ч. и 30 мин. Връщането ни отнема с 30 мин. По-малко, като условията са доста променени.

От върха до Аладжов дом слизаме за 4 ч. и 30 мин.

Какво още?

Грехота е да се дойде до тук и да не се мине през Блед, с неговото езеро и няколко километра по-нагоре разположеното Бохинско езеро. Алпийски рай – къщи без огради, прозрачни реки и спокойни планинци… Ако все още следите подхода на едно такова пътуване и имате нужда от спокойно място за палатка, където няма да ви глобят, само защото няма да ви намерят, това е една отбивка в дясно преди Блед – Бохинско езеро. Отбивката е нещо като обходен път, който след 2 км., отново се включва на същия път при автобусна спирка. В средата на това пътче има възвишения, със супер полянка, където сте добре скрити от основната асфалтна артерия. Има и чешма до малка, запусната къщурка.

View Larger Map

текст и снимки: Цветан КОСТУРКОВ

Категории: Словения

Остави коментар1 + = 5