fbpx

Американски филм с Гран при на Банско филм фест

Американският филм “Бунтарят – легендата Фред Беки” спечели големия приз на журито на тазгодишното издание на Международния фестивал за планинарско кино в Банско. Специалната награда взе френската лента “Елбрус”. От българските филми беше отличен “Project BIG ICE: Patagonia”. Наградата на община Банско взе “Самюел в облаците”, а за цялостна реализация в екстремни условия приз получи германския “Навлизане в две Вселени. Епопея в Гренландия”.

В конкурсната програма участваха 40 филма. Те бяха оценявани от 5-членно жури с председател италианеца Роберто де Мартин.

Извън филмовата програма, публиката отново имаше възможност да се срещне със знаменитости в екстремните спортове.

Боян Петров разказа за плановете си за изкачване на оставащите му 4 осемхилядника. Той потвърди, че тази пролет е ред на опит на световния първенец Еверест, но преди това ще пробва късмета на си на Шиша Пангма. Есента на 2018 г. ще бъде на Чо Ойю, а при успех за 2019 г. ще остане единствено Лхотце.

Петер Хабелер и Герлинде Калтенбрюнер
сн. Фейсбук страница на Банско Филм Фест

Специални гости на Банско Филм Фест беше и австрийката Герлинде Калтенбрюнер, единствената жена, изкачила всички 14 осемхилядника без кислород, както и австрийската легенда в алпинизма Петер Хабелер.

снимки: Фейсбук страница на Международен фестивал на планинарското кино

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.