fbpx

Двама индийци загинаха под Канчендзьонга, издирват чилиец

450 прочитания

Двама индийци, които вчера изкачиха връх Канчендзьонга, загинаха под върха. На слизане те изпаднаха в безпомощно състояние на височина около 8271 м. Свалянето им надолу обаче се оказа безуспешно.

Снощи екип от шерпи не е успял да достигне до бедстващите индийци и се е върнал в Лагер 4. Уреш Зирпе, ръководител на експедицията на Giripremi, заяви от Базовия лагер: “На този етап вече почти няма надежда, че спасителна операция може да върне Виплаб и Кунтал в Лагер 4.

Нирмал Пурджа, който заедно с двама шерпи – Гесман Таманг и Мингма Дейвид, също изкачиха върха вчера, съобщи, че са оказали помощ на бедстващите на височина 8200 м. След това трима шерпи от експедицията на агенция Peak Promotion, които бяха в Лагер 4, също се присъединиха към спасителната операция. По-късно обаче, след изтощителна спасителна операция, екипът на Нирмал изглежда е успял да свали в Лагер 4 бедстващите.

Късно вечерта снощи от агенция Peak Promotion Pvt Ltd потърдиха, че Виплаб (48 г.) и Кунтал (46 г.) са починали, след като са страдали от височинна болест, хипотермия и снежна слепота.

Рамеш Рай, друг алпинист, който е бил с двамата индийци, е свален от спасителите в Лагер 4 около 10 ч. местно време снощи. Неговото състояние също е критично, тъй като той страда от белодробен оток и снежна слепота.

С измръзвания е и друг член на групата – Рудрапрасад Халдер, който също е в Лагер 4 с измръзвания. Очаква се Рамеш и Рудра да бъдат свалени до лагер 3, откъдето да бъдат евакуирани с хеликоптер. С тях ще бъде евакуиран и германски алпинист, който също е получил измръзвания.

Виплаб Байдя, Кунтал Карар и Рамеш Рай са членове на 5-членна експедиция от Западен Бенгал. Четирима (Сахабудин, Рудрапрасад Халдер, Рамеш Рай и Виплаб Байдя) от тях вчера сутринта достигнаха връхната точка на Канчендзьонга. След това Виплаб и Кунтал се почувстваха зле на слизане от върха и потърсиха помощ. Смята се, че Кунтал е получил белодробен оток. Един от членовете на експедицията (вероятно Рудрапрасад) изпрати SOS сигнал до семейството си в 15:12 ч. чрез GPS устройството си, искайки незабавна помощ. Устройството отчита височина 8271 м.

Междувременно, чилийски алпинист изчезна над Лагер 4. Родриго Виванко не се е върнал след изкачването на Канчендзьонга вчера вечерта. Тече издирването му.

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.