fbpx

Задръстване на Еверест. Най-малко седем са жертвите през последната седмица

Трима алпинисти загинаха заради задръстване на Еверест (8848 м) вчера, двама – тази сряда. Броят на жертвите на осемхилядниците този пролетен сезон вече е над 16. Поне седем от тях са на Еверест. Това съобщиха организатори на височинните експедиции.

Още в сряда прозорец от хубаво време доведе до задръстване на Еверест. Над 300 отправили се към върха са чакали часове в подножието му, рискувайки измръзвания и височинна болест. Нирмал Пурджа, който по същото време изкачи върха, съобщи за приблизително 320 души.

Същия ден двама души са починали вследствие на дългия престой в Зоната на смъртта. Американецът Доналд Кеш, на 54 г., загубил съзнание, след като чакал няколко часа под върха. Издъхнал е по време на изкачването. 54-годишната индийка Анджали Кулкарни пък е починала при слизането си, също заради прекараното твърде много време на над 7500 м.

Вчера са починали още двама алпинисти от Индия и австриец. 65-годишният катерач Инг Ландграф (Ернст) от Австрия е издъхнал на връщане от Еверест. Индиецът Нихал Багван, 27-годишен водач на двучленна експедиция, е починал в Лагер 4 под върха, след като го изкачил, но прекарал в задръстването 12 часа. Калпана Дас от Индия, член на международната “Експедиция на три жени”, също е загинала на слизане от най-високия връх в света.

За смъртта на други двама алпинисти – от Индия и от Ирландия – бе съобщено миналата седмица.

Според водачите на експедициите, именно забавянето в безпрецедентното задръстване на Еверест през последните дни е причина за смъртта на толкова много катерачи тази година. Жертвите миналата година през пролетния сезон са пет, а изкачилите Еверест – над 800. Въпреки, че Китай наложи ограничения при издаването на пермити за изкачване на Еверест от север, желаещите да изкачат върха и тази година са стотици.

снимка: Нирмал Пурджа, Инстаграм

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.