fbpx

Започват шестите Зелени дни

184 прочитания

Между 21 и 24 май пред Паметника на Съветската армия ще се проведе шестият фестивал-изложение „Зелени дни“ – най-големият ежегоден форум на открито за алтернативен туризъм, отговорен бизнес и зелени идеи. „Зелени дни“ ще съберат на едно място водещи производители на биосертифицирани храни и напитки, туристически сдружения, граждански инициативи, магазини за планинска и къмпинг екипировка, природозащитни организации и техните каузи, културни инициативи и аутдоор спортове.

Събитието отбелязва Световния ден на биоразнообразието (22 май) и Деня на славянската писменост и култура (24 май). То е със свободен достъп и се очаква да посрещне близо 10 000 посетители, дошли да съпреживеят четири дни, изпълнени с вдъхновение и внимание към околната среда, природосъобразния начин на живот, споделяне на идеи и гласност за модерни бизнес послания, насочени към утвърждаване на предприемачество с отговорност към културното и природно наследство.

Изложители и посетители на форума ще могат да се запознаят и тестват натуралната козметика с хума на „Авиа“, био продуктите на Freen, да разберат повече за аронията, бирената мая и шипка на „Биония“, да се убедят в целебните свойства на естествения мехлем срещу кожни наранявания „Морава“. Търсещите свободна от добавки земеделска и животинска продукция ще могат да опитат от чистата планинска храна на „Веселата ферма“, био зеленчуците от оранжериите на „Гимел“, меда на „Пчелари Илиеви“ и айвари по традиционни рецепти от Mama’s. В топлите пролетни дни присъстващите ще могат да да утолят жажда с екзотичната южноамериканска напитка „Мате“ и разнообразните предложения на чайната и магазин „Чай във фабриката“ или със суровите студенопресовани сокове на Fresh Brothers. Децата ще могат да се порадват на забавни играчки от Pino и Thinx.

Туристическия си потенциал ще представят общините Габрово, Етрополе, Правец, Сатовча, Тетевен, във фокус ще бъдат и дестинациите „Елена-Лясковец-Златарица“ и непознатото Средногорие (Мирково, Чавдар, Златица). Върху развитието на алтернативен туризъм ще акцентират ОП „Туризъм“ на Столична община, Изпълнителна агенция по горите, Министерство на туризма и БААТ, в чието полезрение попадат приключенският, селският и еко туризмът и сертификатната марка „Зелена къща“. На домашната и вкусна българска храна с произход е посветена и специална вечеря с дегустация и куверти, която ще се състои в Гранд Хотел София на 22 май.

В рамките на фестивала ще бъдат отбелязани два знакови празника: Световния ден на биоразнообразието (22 май) и Деня на славянската писменост и култура (24 май). По този повод организаторите съвместно с Българска фондация биоразнообразие са подготвили културна програма, изпъстрена с карнавал, интерактивен театър, изложба, концерт на група Babyface Clan. Предвидени са работилници „Веселата ферма“, фолклорни танци (ансамбъл „Дивля“), споделяне на книги, лекции и презентации на разнообразна тематика – водещи еко инициативи („Форум Планини“, “За Балкана и хората“, Прозрачни планини и др. ), неправителствени организации („За земята“, Greanpeace, СДП Балкани, БДЗП, БФБ и др.), зелено предприемачество (Farmhopping, Flaska, Aha Car ), кулинарни демонстрации – Фермерски пазари „Хранкооп“. В рамките на фестивала ще бъдат обявени победителите в конкурса “Участие за природа”. Зелени дни ще бъдат закрити с група Оратница. Пълната фестивална програма ще бъде обявена съвсем скоро.

Фестивалът-изложение „Зелени дни“ се провежда ежегодно от 2010 г. насам. Стартирал в пространството пред Народния театър „Иван Вазов“, форумът всяка година се радва на растяща популярност сред изложители и посетители. Това доведе до логичното му преместване на по-голяма площ – пред Паметника на Съветската армия. По традиция „Зелени дни“ са кулминацията на поредица от активности, въвличащи широк кръг хора, загрижени за природата, с афинитет към нови предизвикателства, спортове на открито и с активно отношение към градската среда и новите форми на предприемачество. В календара от мероприятия в рамките на „Зелени дни“ влизат и ежегодна научно-практическа конференция като провелата се на 8 април „Форум планини“ (съвместно с платформата „Прозрачни планини“) и състезанието за планинско бягане и колоездене „Байк и рън за Чепън“, което събра миналия месец близо 400 участници в Чепън планина край Драгоман.

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.