fbpx

Зимна учебна-тренировка на Пещерно спасяване


В периода 19-22 март в района на Беклемето, Централна Стара планина се проведе учебно-тренировъчен сбор на Пещерно спасяване. В мероприятието взеха участие над 40 спасители и стажант-спасители от различни градове в България. Сборът е част от традиционната тренировъчна дейност на пещерните спасители, като този път бе фокусиран върху подобряване уменията за преодоляване на условията на зимната планина и ползването на специфична зимна екипировка (ски с панти, снегоходки, работа с лавинни уреди).

Заниманията на открито включваха пистово и извън пистово каране на ски, ходене със ски с панти и снегоходки, оценка на зимното състояние на планината и превенция на рисковете, изготвяне на лавинен профил, търсене на пострадал в лавина с помощта на пипсове и лавинни сонди.

Освен заниманията на открито, спасителите опресниха и упражниха знанията си по долекарска помощ. Лекция с практическа част бе изнесена от д-р Бенджамин Метешев и Кирил Иванов. Лекцията включваше: реанимиране на пострадал чрез изкуствено дишане и сърдечен масаж, оценка и третиране на травми на опорно-двигателния апарат и повърхностни рани, превенция и долекарска помощ при хипотермия, измръзване, травми при продължително висене на въже и др.

В рамките на сбора бяха обсъдени и разгледани различни видовете носилки, които се ползват от спасителски екипи по света, техническите им характеристики и възможности за тяхното приложение в спасителни дейности у нас.

Comments

comments

Един коментар за “Зимна учебна-тренировка на Пещерно спасяване

 • 31.03.2015 в 3:04
  Permalink

  Предложения за следващия курс:

  1. Пускане на рапел през щека
  2. Вертикално пантене в отвес

  Майсторски клас:

  3. Вземане на завой в тесняк с успоредни ски

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.