fbpx

Избират тайно съдиите по делото за НП “Пирин”

77 прочитания

Съдиите, които ще разгледат на втора инстанция делото за промените в плана за управление на Национален парк “Пирин” няма да бъдат разпределени публично.

Засега е ясно само името на докладчика по делото – Тодор Тодоров. Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков обаче е отказал останалите четирима съдии да бъдат избрани в присъствието на журналисти и IT специалисти. По думите му, искането за публичност, отправено от Асоциацията на парковете в България е в разрез с практиката на ВАС съдията докладчик и съдебния състав по всички дела да се извършва при строга регламентация, отчетност и поддръжка на архив, което е гарант за прозрачен и публичен процес. В мотивите си за отказа Чолаков посочва още, че всички действия, извършвани във ВАС, се удостоверяват с подробен протокол, който е публично достъпен и се прилага по всяко дело.

Заседанието на съда е насрочено за 15 ноември. Делото е образувано по две касационни жалби на Министерския съвет и на министъра на околната среда и водите срещу решение на тричленен състав на ВАС от 27 юли, с което бяха отменени промените в плана за управление на Национален парк “Пирин”.

Върховният административен съд отмени на първа инстанция решението, с което кабинетът промени в края на миналата година плана за управление на Пирин. Магистратите постановиха, че промените противоречат на Закона за защитените територии, който не позволява ново строителство в парка, включително и на спортни съоръжения.

 

 

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.