fbpx

Изграждат нова ски зона на Миджур

934 прочитания

Нова туристическа и ски зона ще бъде изградена на връх Миджур в Западна Стара планина. Това стана ясно, след като Върховният административен съд отхвърли окончателно жалбата срещу екологичната оценка на Общия устройствен план.

Оценката беше изготвена от Регионалната инспекция по околна среда и водите – Монтана и обжалвана от Асоциацията на парковете в България (АПБ) с аргумент, че проектът ще застраши местообитанията на риса, кафявата мечка и европейския вълк в областта.

Проектът предвижда изграждането на първата голяма ски зона в Северозападна България над село Чупрене, област Видинско, край най-високия в тази част на Балкана връх – Миджур (2168 м.). Проектът е включен в Стратегията за развитие на туризма още през 2012 г. Предвиденият мащаб на зоната е от 500-700 хектара, като 1/4 от тях попадат в защитена зона “Миджур”. Към проекта вече има заявен интерес от частни инвеститори.

Планирани са 14 ски писти за спорт с обща дължина 16 км., както и изграждането на система за изкуствен сняг, 3-4 учебни площадки със ски училища, заведения за хранене и напитки и място за наем на ски екипировка. Сред предвидените съоръжения са лифтове, влекове, беседки и наблюдателници. Идеята беше приветствана от кмета на община Чупрене, Ваньо Костин, който очаква проектът да повиши заетостта в региона.

В околностите на западната страна на върха, която се пада на територията на Сърбия, е разположен и сръбския ски куррт Бабин зуб.

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.