fbpx

Класна стая за пещерняци

224 прочитания

cave-classroomТясно пространство между изкуствени скали и твърд под. Пещернякът Дейв се промъква, първо с едното рамо, след това и с другото. Движението извива раменете му в позиции, които биха заели, ако влиза в кучешка колиба.

“Доведохме момчетата от спасителния екип на Колорадо Спрингс тук и преди да го видят, струва ми се бяха доста скептични, като, “Наистина ли е яко?” Всъщност останаха доста впечатлени,” разказва Дейв Джаксън, 34-годишен, създател на този симулатор на пещерна система в затворено помещение зад и под катерачната зала в Сити Рок в Колорадо Спрингс.

Инсталацията, единствена по рода си в света отвори врати в началото на юли.

“Видът й ми напомня филма “Хората под стълбите”, казва мениджърът на салона Иън Ричардс. “Не осъзнавате, че има хора отдолу под вас, докато стоите тук и катерите.”

cave-classroom (2)

Когато слезете долу ви очакват ви очакват близо 70 метра изкуствени скални коридори. “Изградихме го, да наподобява пасажи от издълбан от вода варовик. Има и шум от течаща вода, който да заглуши шумовете от катерачната зала над нас. Има редица малки детайли, които правят изкуствената пещера по-реалистична,” разказва Джаксън. “Тук няма нищо опасно за хората. Опитваме се да накараме хората да харесат пещерите и спелеологията, затова не искаме да ги изплашим.”

Пасажите са обсипани с образци на пещерни образувания – сталактити, пещерни драперии, хеликтити. За разлика от образуванията в истинските пещери обаче, тези могат да бъдат докосвани от посетителите.

На финала е и инсталирането на климатична система, която да поддържа температурите близки до тези в пещерите. Междувременно изкуствената пещера е отворена за обществеността, като печели сериозен интерес както сред пещерняците, така и сред останалите хора. Досега в изкуствената пещера са проведени и два спелео курса.

“Има ентусиазъм сред пещерняците за отдих и за обучение. Използват помещението за тренировки.”

 

 

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.