fbpx

Класна стая за пещерняци

208 прочитания

cave-classroomТясно пространство между изкуствени скали и твърд под. Пещернякът Дейв се промъква, първо с едното рамо, след това и с другото. Движението извива раменете му в позиции, които биха заели, ако влиза в кучешка колиба.

“Доведохме момчетата от спасителния екип на Колорадо Спрингс тук и преди да го видят, струва ми се бяха доста скептични, като, “Наистина ли е яко?” Всъщност останаха доста впечатлени,” разказва Дейв Джаксън, 34-годишен, създател на този симулатор на пещерна система в затворено помещение зад и под катерачната зала в Сити Рок в Колорадо Спрингс.

Инсталацията, единствена по рода си в света отвори врати в началото на юли.

“Видът й ми напомня филма “Хората под стълбите”, казва мениджърът на салона Иън Ричардс. “Не осъзнавате, че има хора отдолу под вас, докато стоите тук и катерите.”

cave-classroom (2)

Когато слезете долу ви очакват ви очакват близо 70 метра изкуствени скални коридори. “Изградихме го, да наподобява пасажи от издълбан от вода варовик. Има и шум от течаща вода, който да заглуши шумовете от катерачната зала над нас. Има редица малки детайли, които правят изкуствената пещера по-реалистична,” разказва Джаксън. “Тук няма нищо опасно за хората. Опитваме се да накараме хората да харесат пещерите и спелеологията, затова не искаме да ги изплашим.”

Пасажите са обсипани с образци на пещерни образувания – сталактити, пещерни драперии, хеликтити. За разлика от образуванията в истинските пещери обаче, тези могат да бъдат докосвани от посетителите.

На финала е и инсталирането на климатична система, която да поддържа температурите близки до тези в пещерите. Междувременно изкуствената пещера е отворена за обществеността, като печели сериозен интерес както сред пещерняците, така и сред останалите хора. Досега в изкуствената пещера са проведени и два спелео курса.

“Има ентусиазъм сред пещерняците за отдих и за обучение. Използват помещението за тренировки.”

 

 

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.