fbpx

Лошо време върна Адам Биелецки и Феликс Берг от 6100 м. височина под Лангтанг Лирунг

186 прочитания

Адам Биелецки и Феликс Берг прекъснаха опита си за изкачване на Лангтанг Лирунг (7227 м) след три дни катерене.

“На 11-ти май тръгнахме от Базовия лагер преди изгрев слънце, за да избегнем опасността от лавини в кулоара, водещ към билото”, съобщи Биелецки. Двамата останаха един ден в Лагер 1, за да съберат енергия. След това, на 12-ти май, продължиха нагоре в алпийски стил.

След осем часа трудно техническо миксово катерене, установиха Лагер 2 на около 5925 метра. Алпинистите планираха да стигнат колкото е възможно по-далеч на 13-ти май, а на следващия ден да изкачат върха. Времето обаче се е влошило. На височина 6100 м, при силен вятър, силен снеговалеж и нулева видимост, те са взели решение да се върнат.

В крайна сметка, избрахме безопасността, каза Биелецки.

Двамата катерачи все още не са обявили дали ще предприемат нов опит за изкачване на Лангтанг Лирунг или ще отидат на Анапурна (8091 м), където планираха да стигнат до върха по нов маршрут на Северозападната стена.

Лангтанг Лирунг е най-високият връх на Лангтанг Химал в подножието на Непалските Хималаи, югозападно от осемхилядника Шиша Пангма (8013 м). Въпреки, че не е висок по стандартите на големите хималайски върхове, Лангтанг Лирунг се отличава с големия си вертикален релеф над околността. Биелецки и Берг възнамеряваха да го изкачат с цел аклиматизация за Анапурна, но това се оказа сериозно предизвикателство. Дали ще изберат все пак да се върнат по склоновете на Лангтанг, или ще продължат на Анапурна, предстои да разберем.

снимка: Адам Биелецки

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.