fbpx

Николай Петков с поредица от разкази за изкачването на Найсер Брак (ВИДЕО)

Топ-алпинистът Николай Петков в поредица от публикации в социалните мрежи разказва впечатленията си от изкачването на скалната игла Найсер Брак (5214 м) в Каракорум врамките на експедицията Чаракуза `2019.

Припомняме, че четиричленна българска експедиция (Николай Петков, Дойчин Боянов, Руслан Вакрилов и Венцислав Костов) в края на юли тази година потегли към долината Чаракуза в Пакистан, за да направи премиерен биг уол маршрут. На 5 август трима от тях осъществиха първата цел – аклиматизационно изкачване на техничния връх Найсер Брак, на който до тогава са стъпвали едва 10 души. Отнело им е 17 часа от Базов лагер до върха и обратно. Впоследствие, поради неблагоприятно стечение на обстоятелствата, експедицията бе прекратена. Изкачването на Найсер Брак обаче остава едно от най-значимите постижения на българските алпинисти в наши дни.

Макар че по стечение на обстоятелствата не изпълнихме основната си цел в долината Чаракуза за премиерен маршрут, успяхме да направим едно запомнящо се изкачване на Найсер Брак – невероятна скална игла. Експедицията завърши и в няколко поста ще споделя мои впечатления от преживяното.Ето едно видео от финалния скален гребен – неосигурено катерене с фатални последици при евентуално падане.

Публикувахте от Nikolay Petkov в Петък, 16 август 2019 г.
Видео: facebook профил Николай Петков

снимка в публикацията: Дойчин Боянов

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.