fbpx

Новият план за управление на Национален парк Пирин – без нужда от екологична оценка

Да не се извършва екологична оценка на проекта за актуализация на действащия план за управление на Национален парк Пирин за периода 2014 – 2023 г. Това става ясно от решение на служебния министър на околната среда и водите, подписано вчера. Експертите от ведомството на Ирина Костова са решили, че при прилагането на плана “няма вероятност да се окаже значително отрицателно въздействие върху околната среда и човешкото здраве”.

Новият план за управление на Национален парк Пирин е изготвен с финансиране по оперативна програма “Околна среда” от предишния програмен период 2009-2013 г. Според природозащитници той предвижда още строежи и разширяване на ски зоните през следващите десет години в до 7% от територията на парка, в сравнение с 0,6% от сега действащия план от 2004 г.

На 9 февруари в Брюксел международната природозащитна организация WWF връчи на комисаря по околна среда в Европейската комисия Кармену Вела доклад с препоръки за подобряване на функционирането на европейската мрежа от защитени територии Натура 2000. В доклада е включен и спорният план за управление на Национален парк Пирин. Парк „Пирин“ е обект от световното наследство на ЮНЕСКО и част от европейската мрежа Натура 2000. Въпреки това той е застрашен, твърди Катерина Раковска, експерт по защитени територии във WWF. По нейните думи, Министерски съвет обмисля узаконяването на всички съществуващи незаконни строежи в парка. От природозащитната организация смятат, че България спешно трябва да приеме консервационни цели за защитена зона Пирин и да се справи с проблема на незаконните строежи от миналото.

Решението на министерството може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд по реда на Административнопроцесуалния кодекс в 14-дневен срок.

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.