fbpx

Обявиха пожароопасен сезон в парковете “Рила” и “Пирин”

241 прочитания

Пожароопасен сезон в националните паркове “Рила” и “Пирин” обявиха техните дирекции.

За “Пирин” периодът с опасност от опустошителни пожари е от 1 април до 31 октомври. Паленето на огън в гората е забранено на цялата територия на парка и в резерват ”Тисата”. Изключение правят единствено определените за това места, обозначени с табели. Изготвен е оперативен план за превенция и действия при пожари. В него са уточнени задълженията на парковите служители, както и координацията с районните противопожарни и полицейски служби, горските и ловни стопанства и общинските администрации.

План за противопожарна дейност през 2017 г. е изготвен и в парк “Рила”. Той е съгласуван с районните служби „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Благоевград, Разлог, Белово, Костенец, Боровец, Самоков, Дупница и Рила. В него са разписани планове по участъци в парка за съвместни действия в случай на пожар. Предвидено е допълнително назначаване на наблюдатели за пожари, които да подпомагат парковите служители. На територията на парк “Рила” също има обозначени места за палене на огън. В близост до тях са поставени и информационни табели с противопожарно съдържание.

Огънят е стихия, която предизвиква екологична катастрофа. Той унищожава не само гората, но и цялостно околната среда – влошава почвените условия, въздуха и водите.

И от двете паркови дирекции апелират за отговорно отношение към природата и към гората и за стриктно спазване на забраната за палене на огън.

 

Comments

comments

Един коментар за “Обявиха пожароопасен сезон в парковете “Рила” и “Пирин”

  • 18.08.2018 в 5:31
    Permalink

    Нека бъдем ОТГОВОРНИ към себе си, към близките и домовете си. Нека предварително осигурим своето спокойствие и вземем необходимите мерки за безопасност.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.