fbpx

Откриха най-дълбоката пещерна система в България

Колкина дупка в планината Понор до с. Зимевица е най-дълбоката пропастна пещера в България, доказват спелеолози от пещерен клуб „Под Ръбъ”. Последно измерената обща дълбочина е -294.70 м., но тя със сигурност ще надхвърли 400 метра, споделят на сайта си пещерняците и казват, че пещерата е само вход към огромна система в карстовия район.

В началото на януари са открити три нови отвеса в различни разклонения на Колкина след последния изследван отвес при експедиция през 2016 г. Поради липса на достатъчно въже е бил пуснат само един 50-метров отвес от новите.

След това откритие на спелеолозите се оказва, че Колкина е нов вид пещерна система с меандри и преси, които откриват обемни отвеси и галерии с нови разклонения и реки.

Още след експедицията на „Под Ръбъ” през 2016 г. председателят на клуба Цветан Костурков сподели, че са на прага на нещо голямо и че всъщност Колкина е на път да докаже много от изследванията, свързани с геологията на Понор планина.

Към днешна дата проучванията и картирането продължават. Подробен репортаж със снимки и видео очаквайте скоро във „Върхове”.

снимка: Под Ръбъ

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.