fbpx

Отстраняват наемателите на Чайната на Черни връх

Отстраняват наемателите на Чайната на Черни връх, след като турист едва не загина от измръзване на Нова година. Случаят придоби известност, след като беше споделен в социалните мрежи от приятел на пострадалия.
Планински бегач изминава разстоянието от центъра на София до Черни връх на бегом със съвсем леко облекло в нощта на 31 декември. Той и приятелите му, които са тръгнали от хижа Алеко с нормално темпо няколко часа по-рано, обаче не са допуснати в Чайната от празнуващите хижари, които им казват, че „нормалните хора са си в София“.
След намесата на ПСС измръзналият бегач е допуснат на топло, а след това е свален до хижа Алеко с моторна шейна от планинските спасители.
Самият “пострадал” обаче в публично изявление в социална мрежа твърди, че познава добре физиологията си и състоянието, в което е изпаднал и отрича да е бил в хипотермия.
Планинските спасители апелираха колкото и подготвени да се чувстваме, да не подценяваме условията в планината. „Момчето сигурно е добър планински бегач, но във всяко състезание има минимална задължителна екипировка, без която не можеш да стартираш, а той според мен нямаше такава”, подчерта началникът на спасителната служба Емил Нешев. Според него рискът за живота с такава екипировка е още по-голям при падане в момент, когато си сам – няма как да оцелееш дълго неподвижен с толкова леко облекло. „30 г. съм в тази планина и знам, че на Черни връх няма място, където денонощно да можеш да се настаниш”, каза още спасителят.
Представител на БТС тази сутрин обяви по bТV, че наемателите на Чайната ще бъдат отстранени, тъй като са длъжни да осигуряват 24-часов подслон. „Ще предложа смяна на управляващите на този обект. БТС има правилник за хижната дейност, в него е записано, че всички високопланински хижи трябва да осигуряват 24 часа подслон и храна на всички туристи”, заяви представител на Българския туристически съюз в предаването „Тази сутрин” по bTV.
Самите хижари се оплакаха от зачестилите нощни изкачвания на Витоша „Пандемията нощно ходене по планините продължава, два дни преди това тези хора бяха предупредени, че няма да работи заслона. Не мога да се съобразявам с всеки, на който му е хрумнало да ходи нощем по планините, всеки си носи отговорност за себе си. Не знаехме че е измръзнал човека, когато разбрахме, го пуснахме”, обясни управителят на заслон Черни връх – Чавдар Евтимов.
Договорът на Ирина и Чавдар Евтимови ще бъде прекратен от 1-ви февруари тази година. Това решение обаче тепърва ще бъде подложено на гласуване от Управителния съвет на организацията.
По думите на Димо Колев – председател на Българския Планинарски съюз, казусът е спорен. Той изтъква,че не е ясно кой точно ще гласува уволнението, тъй като за последния избран УС на БТС съдът се е произнесъл, че е нелигитимен. Старият обаче е с функция  да свика нов конгрес, на който да изберат нов УС и председател. Така постройката ще бъде пренасочена към лица, които не е ясно доколко легитимно ще я стопанисват.
(Прочетено 1 пъти, 1 прочитания днес)

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.