fbpx

От 2018: без соло изкачвания на Еверест

Непалското правителство предприема редица мерки за ограничаване на инцидентите на Еверест от следващия катерачен сезон. Те включват забрана на соловите изкачвания, както и експедиции на хора с ампутирани крайници или други физически недостатъци.

“Регулациите ще бъдат въведени, за да се подобри сигурността на алпинистите и за да се осигурят повече правомощия на Департамента по Туризма да функционира самостоятелно,” обясниха властите в Катманду. “Така се осигуряват и правата на височинните носачи в Непал.”

Една от основните промени е задължителното придвижване с водач в планината. “Отсега нататък на чуждестранните алпинисти ще бъде забранено да предприемат солови атаки на Еверест.” По този начин непалските власти искат да бъдат сигурни, че чужденците са в безопасност в присъствието на шерп. Това означава и повече работни места за височинни носачи, обясняват решението си властите.

С повишаването на броя на соловите катерачи на Еверест, броят на фаталните инциденти е нараснал няколко пъти. Владимир Щрба, 49-годишен словашки алпинист и Ули Щек от Швейцария загинаха под най-високия връх на планетата при опити за солово изкачване през миналия сезон.

Засега не е уточнено дали непалските власти ще позволят чуждестранни водачи с алпийски лиценз да осъществяват солови изкачвания или сами да водят клиенти.

Освен това с въведените регулации ще бъдат забранени включването в експедициите на слепи или с ампутирани крайници хора.

Американецът Ерик Уайхенмайер стана първият сляп човек, изкачил Еверест през май 2001 г.  Пет години по-късно, Марк Инглис от Нова Зеландия достигна връхната точка с протези на двата си крака. Кандаецът с непалски произход Сударшан Гаутам, който е с две ампутирани ръце, пък изкачи върха през май 2013 г.

Някой местни обаче се противопоставят на това решение, тъй като хората с физически недостатъци наемат повече местни носачи и помощници за експедициите си. Освен това, според тях, тази забрана ограничава човешките права на инвалидите.

Решението оставя в сила и долната възрастова граница за изкачване на върха – 16 години. Горна граница засега не е въведена, въпреки че течаха обсъждания след смъртта на 85-годишния непалец Мин Бахадур Шерчан. Той почина в Базовия лагер миналата година, по време на експедиция, с която искаше да стане най-възрастният човек изкачил Еверест.

Според статистиката на Министерството на туризма в Непал, 4879 алпинисти са изкачили Еверест след Тензинг Норгей и Едмънд Хилари през 1953 г. Повече от 300 са загинали по склоновете на върха.

 

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.