fbpx

Официално: Стъпалото на Хилари все пак си е там

Официално! Стъпалото на Хилари все още съществува.  Непалското правителство в петък изпрати изявление, в което потвърждава, че последното препятствие преди връхната точка на Еверест все още е там, но покрито със сняг. Така официално бяха опровергани твърденията, че Стъпалото се е срутило вследствие на мощното земетресение от 2015 г.

“Министерството на туризма събра информация, след съобщенията за разрушаването на Стъпалото на Хилари, с помощта на шерпите, които прокарват маршрута до Еверест. Те потвърдиха, че Стъпалото все още е там и е покрито със сняг,” се казва в изявлението. “Недоразумението може да се е появило, вследствие на изместването на маршрута към върха с 5 метра тази година.”

В правителственото изявление пише още, “Благодарни сме на Непалската планинарска асоциация (NMA) и шерпите за тяхната чудесна работа, както и на медиите, които непрекъснато информират за планинарските събития в Непал. Ние настоятелно молим, да проверяват подобни информации, преди да ги правят публични.”

Вниманието на международните медии беше привлечено, след като британският алпинист Тим Мосдейл потвърди, че Стъпалото на Хилари е изчезнало, след като изкачи върха на 16 май.

Във Фейсбук страницата си той пише, че Стъпалото може да се е разрушило от земетресението през 2015 г. “Стъпалото го няма, защото районът е засипан от сняг,” написа Мосдейл. Той пише още, “Тази година мога да съобщя, че скалата, наречена “Стъпало на Хилари” определено не е там.” 12-метровата скала на южния ръб е последното препятствие за алпинистите преди върха. Тя е наречена на новозеландеца Сър Едмънд Хилари, който е първият, преминал я през 1953 г.

Междувременно правителството на Непал заяви, че няма нови жертви под Еверест. По тяхна информация, намерените преди няколко дни 4 тела в палатка в Лагер 4 са там от години. Самоличността на алпинистите все още не установена.

 

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.