fbpx

Последните неизследвани пещери в света – варовиците на Мианмар

 

Може да бъде изненадващо да научите, че голямата част от държавата Мианмар е разположена върху дълъг дебел слой варовик. Стартирайки от север от Могок – градче, известнос  рубините си – слоят покрива областта Шан и се простира до архипелага Мийек далеч на юг. Този обширен, неизследван карст съдържа мрежа от подземни проходи и пещери.

През последните години в Мианмар са проведени 16 експедиции и са проучени пещери в 11 района. Изследователите им са открили приказни подземни терени; гори от сталактити и сталагмити, образувани в продължение на хиляди години; огромни пещерни кухинис  височина над 100 метра; тесни дълбоки процепи.

През пролетта повечето пещери са пълноводни, а в тях се среща богата фауна, включваща насекоми, паяци, змии.

До момента двете най-дълги пещери, открити в Мианмар са с дължина 4, 8 км. Спелеолозите обаче очакват всички те да бъдат свързани в една огроман подземна система.

В Мианмар връзката между обществото и пещерите е наистина дълбока. Манастирите, близо до входовете на пещерите носят отговорност за тяхното опазване и поддръжка. Пещерите рядко са изследвани навътре от техните входове. Водите, които извират от тях пък се използват от населението.

Сега пред властите на страната стои трудната задача как да развие екотуризма в района, запазвайки чистотата на водите.

 

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.