fbpx

Почетоха паметта на Людмил Янков и Стоян Наков днес в Кюстендил

Десетки граждани и официални лица почетоха днес паметта на алпинистите Людмил Янков и Стоян Наков в Кюстендил. Пред паметника, издигнат в тяхна чест в града, бяха поднесени венци и цветя.

По време на церемонията бяха припомнени събитията, при които загиват двамата алпинисти. На 17 април 1988 г., по време на тренировъчен лагер на националния отбор по алпинизъм под връх „Камилата” в Рила, те падат от 200-метрова скала.

Преди това Людмил Янков записва ярко името си в български алпинизъм. Роден през 1953 г., той започва да се катери на 23-годишна възраст. Сред постиженията му са изкачвания на стени в Доломитите, върхове в Алпите (северната стена на Матерхорн, Айгер, Гросглокнер и др.), Кавказ (Елбрус) и Памир (Ленин, Комунизъм, Корженевская). Участва в експедициите “Лхотце ’81” и “Еверест ’84”. При последната получава прозвището “героят от Еверест”, защото прави скоростно изкачване от 7170 м до кота 8500 м, преодолявайки 1330 метра денивелация на “един дъх”, за да окаже помощ на Христо Проданов.

Стоян Наков е сред младите надежди на нашия алпинизъм тогава, но съдбата му отрежда безвременна гибел в Рила.

Днес двамата алпинисти са почетни граждани на Кюстендил. По повод 60-годишнината от рождението на Людмил Янков в града е създаден Музей на алпинизма с експозиция под мотото „Величието на един кратък живот“. В него са изложени лични вещи, ръкописи, книги, фотоси, стихове, дори раницата на Людмил Янков, с която е покорил Еверест. Показани са оригинални негови седалка, раница и клин на Христо Проданов, който той е намерил на Еверест. На табла са показани и експедициите на Людмил Янков с подробна информация. Може да се види и отливка от ръцете му.

(Прочетено 1 пъти, 1 прочитания днес)

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.