fbpx

Проект за опазване на царския орел и ловния сокол в България номиниран за най-добър през последните 25 години

Проект на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) е сред номинираните по програма LIFE от 1992 г. до сега и е избран от специално жури. Едва 15 проекта са номинирани в три категории – Природа, Околна среда и Климат като част от честването на 25-годишнината на програма LIFE на Европейския съюз. Във всяка от тях ще бъдат наградени по два проекта, определени от публиката чрез гласуване във фейсбук.
За проекта на БДЗП може да гласувате тук

Проектът „Опазване на царския орел и ловния сокол“ е помогнал 9 нови двойки царски орли да се формират, за да достигне популацията им 25 двойки. Той е и пример за това как защитата на природата може да бъде полезна и за икономиката, създавайки работа за местните хора в района на Сакар, където безработицата е много висока.

Междувременно през миналата седмица са проведени наблюдения на белоглавите лешояди в северните райони на Природен парк „Врачански Балкан“. Потвърдени са шест обитаеми гнезда, като в три от тях има малки. Вероятно първите от тях са се излюпили в началото на месец април 2017 г. Поради необичайното студено време за периода, възрастните птици прекарат голяма част от времето в топленето на малките.

В районите на гнездата на няколко пъти е валял сняг, като температурите през нощта са стигали до около -7 градуса. Наблюденията до момента показват, че гнездовия период при белоглавите лешояди продължава успешно, въпреки усложнената метеорологична обстановка.

Наблюденията са проведени от Георги Стоянов от Дружество за защита на хищните птици.

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.