fbpx

Прожекции в памет на Даниеле Нарди и Том Балърд

305 прочитания

Прожекции в памет на Даниеле Нарди и Том Балърд организира екипът на Международния фестивал на планинарското кино – Банско филм фест. Те ще се състоят на 16 и 17 април в Полския институт и в Клуба на пътешественика в София от 19 ч.

Нарди и Балърд загинаха през март тази година на около 5900 м. височина по реброто Мъмери в опит за зимно изкачване на Нанга Парбат.

Филмът “Том” разказва за живота на Том Балърд – един от най-големите съвременни катерачи и за изключителното му постижение през 2015 г. Тогава той става първият човек в света, изкачил шестте най-големи северни стени в Алпите в един зимен сезон. На 19 март 2015 г. със самотно изкачване по северната стена на Айгер, Балърд завършва своя изключителен проект “Starlight and Storm”.

Ден след това ще можем да видим филма “През неизвестното – Нанга Парбат” (Италия, 2016, Федерико Сантини, 75’), който е посветен на Даниеле Нарди.

Във времената, когато изкачването на осемхилядници се свързват с експедиционния туризъм, филмът ни показва, че на високите върхове все още може да се намери истинско приключение. Той е честен портрет на трудностите, изпитанията и опасностите, които носи зимното катерене в алпийски стил. Предлага дълбоки прозрения в емоциите и мислите на алпинистите и ни изпраща мощно послание за основните ценности на истинския алпинизъм. Това е история за опитите на Даниеле Нарди за първо зимно изкачване на Нанга Парбат (8125 м), на фона на смайващи планински пейзажи, екстремни предизвикателства и горчиви поражения.


Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.