fbpx

Промяна в плана: Анапурна вместо Чо Ойю заради китайски визи

Международната експедиция, която смяташе да изкачи Чо Ойю (8201 м) по премиерен северен маршрут, се отправи към Анапурна (8091 м). Причината: от тази пролет Китай не издава визи за Тибет за катерачи, които са прекарали в Пакистан повече от месец през последните три години. Екипът бил неприятно изненадан от новите китайски правила в непалската столица Катманду.

През 2015/2016 г. полякът Адам Биелецки опитал зимно изкачване (неуспешно) на Нанга Парбат (8126  м) – най-западният осемхилядник, намиращ се на пакистанска територия. Германецът Феликс Берг катерил също стръмни склонове в Пакистан – през лятото на 2016 г. изкачил Мустаг Тауър (7284 м) в Каракорум. Така четиричленната експедиция принудително се отказа от първоначалния си план и отправи поглед към друга цел: Анапурна.

Луи Русо (Канада), Адам Биелецки (Полша), Рик Алън (Шотландия) и Феликс Берг (Германия) ще опитат директен път към върха през рядко атакуваната северозападна стена. По този повод 36-годишният Берг споделя пред Дойче веле:

Веднага, след като взехме решението, всичко се случи много бързо. Стената е впечатляваща, най-вероятно по-висока от Северната стена на Чо Ойю.

Това е достатъчна мотивация за четиримата, които са много ентусиазирани от новата си цел. Това потвърждава и Луи Русо, който казва, че всички са не само мотивирани, но и в много добро настроение и постоянно се шегуват.

Тиличо пик снимка: Адам Биелецки, Фейсбук профил

Вчера (16.04) алпинистите са се отправили към Тиличо пик (7134 м.) в района на Анапурна, където ще предприемат аклиматизационно изкачване на върха.

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.