fbpx

Рекорд на Еверест: 885 души на върха този сезон

Официално – нов рекорд беше поставен тази година на Еверест, след като 885 души са изкачили върха през пролетния сезон от непалска и китайска страна. Броят включва както чуждестранни алпинисти, така и шерпи. Последният рекорд беше поставен миналата година, когато връхната точка достигнаха 807 души.

644 души са изкачили Еверест от южната, непалска страна. От север алпинистите трябваше да изчакат по-дълго време за фиксиране на въжетата, но прозореца в края на май даде възможност на 241 души да стъпят на върха.

От друга страна, 11 души загубиха живота си в опит да изкачат Еверест, което прави 2019-та година третата най-смъртоносна след 16-те жертви на лавина на ледопада Кхумбу през 2014 г. и 19-те загинали при земетресението с магнитуд 7.8 година по-късно.

За разлика от предните години, сега загиналите станаха жертва не на природни бедствия а на измръзване, изтощение и височинна болест, вследствие на задръстванията преди върха.

Фалшиви новини

Рекордът от 885 успешни изкачвания е базиран на твърденията на самите алпинисти.

Засега са установени някои съмнителни твърдения за изкачване на Еверест. Индийците Викас Рана, Шобха Банвала и Анкуш Касана вероятно никога не са достигнали по-нагоре от лагер 3 на 7200 м височина. Те твърдят, че са изкачили върха на 26 май, след като всички останали алпинисти са слезли в Базовия лагер. Никой от тях обаче не си спомня името на техния шерпа, нито представя някакви доказателства за изкачване на върха. Подобен е случаят и на алпинист от ОАЕ.

Конфузна ситуация се получи и с френската алпинистка Елизабет Ривол. Нейният спонсор побърза да обяви, че тя е осъществила успешно безкислородно изкачване на Еверест и Лхотце. Алпинисти, които са били с нея в планината обаче отрекоха, че тя не е изпозлвала кислород. Спорът беше решен, когато Ривол се завърна у дома и обяви, че е използвала кислородни бутилки при изкачването и на двата върха.

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.