fbpx

Свирепа зима в Хималаите и Каракорум. Двама алпинисти са в неизвестност по склоновете на Нанга Парбат, Втори лагер на К2 е разрушен (ВИДЕО)

1 844 прочитания

Няма връзка с италианеца Даниеле Нарди и британеца Том Балърд от 22 февруари (според друга информация, Даниеле се е обадил на съпругата си на 24.02 вечерта, пише руски сайт). Със сигурност се знае, че двамата алпинисти са слезли от Лагер 4 в Лагер 3 в петък на 22-ри при опита си да щурмуват Нанга Парбат през зимата.

Времето през изминалите дни е било много лошо, визуалният контакт с Нарди и Балърд също е загубен. Въпреки, че днес е било слънчево, движение по стената не е забелязано.

Пакистанското въздушно пространство през целия ден е останало затворено заради сблъсъци между Пакистан и Индия и не е било възможно днес да бъде изпратена помощ до базовия лагер по въздух.

Италианските и британските власти са преговаряли за организация на въздушен коридор.

По информация на планинския водач и алпинист Карим Шах Низари (Karim Shah Nizari) пакистанската армия ще осигури хеликоптери за спасителна операция утре сутринта.

В нея ще се включи опитният пакистански алпинист Али Садпар (Ali Sadpara), който е и един от първите, изкачили Нанга Парбат през зимата, заедно с Алекс Чикон и Симоне Моро.

Нарди и Балърд в един от височинните лагери

Нарди и Балърд пристигнаха в подножието на върха в края на декември 2018 г. и въпреки тежките снеговалежи и променливите атмосферни условия, успяха да изградят Лагер 2 на 5200 метра и Лагер 3 на 5700 м. в цепнатина в основата на реброто Мъмери. По-късно двамата започнаха изкачване нагоре и установиха Лагер 4 на височина 6200 метра. Първоначално Нарди и Балърд действаха съвместно с двама пакистанци – Карим Хаят и Рахмат Ула Баиг, но те напуснаха експедицията.

В същото време на К2 международната руско-казахстанско-киргизска експедиция все още не губи надежда за първо зимно изкачване на върха, въпреки че вчера трима от членовете й – Роман Абилдаев, Константин Шепелин и Илдар Габасов са напуснали базовия лагер, а Лагер 2 е почти изцяло разрушен. Алекс Чикон също е слязъл от Лагер 2, тъй като времето е било много лошо и не е било възможно да следва плана си за продължаване към Лагер 3.

Comments

comments

Един коментар за “Свирепа зима в Хималаите и Каракорум. Двама алпинисти са в неизвестност по склоновете на Нанга Парбат, Втори лагер на К2 е разрушен (ВИДЕО)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.