fbpx

Съвети от топкатерачката на Германия Лена Херман: „Просто катерете“

Лена Херман (23 г.) е най-добрата скална катерачка в Германия. През юни 2016 г. тя стана първата жена, изкатерила тура Battle Cat с категория на трудност 8c+ във Франкенюра. На изложението ISPO MUNICH 2017 в Мюнхен Херман даде интервю за онлайн изданието ISPO.com, в което обясни как тренира, какво я кара да върви напред и как любителите-катерачи да подобряват уменията си.

Коя е най-добрата характеристика, която ви направи толкова успешен катерач?
Без съмнение страстта и дисциплината. Но някой може да е много дисциплиниран или да има много техничен опит. Ако нямате достатъчно страст за това, което правите, нищо няма да даде резултат. На каквото и ниво да сте и, каквато и да е крайната ви цел: Стастта е най-важна от всичко.

Но страстта не може да ви кара да вървите напред. Какво ви кара?
За мен това е амбицията да открия колко далеч мога да стигна и какво мога да постигна. За мен катеренето е толкова висок приоритет, че като цяло не е проблем да не виждам нищо друго освен него. Знам, че всеки момент е ценен – дали това ще бъде болезнена тренировка или проект на скалата. Катеренето е спорт, който се отразява много на индивидуалността.

Изглежда вече добре се познавате. Как се справяте със страха?
Катеря, откакто бях малко дете. На 8 започнах да водя в катерачните свръзки. Ако вече сте тренирали добре когнитивните си способности като дете, тогава ще се ориентирате бързо в различни ситуации. Дори по това време установих, че личностните характеристики на човек също могат да помогнат в критична ситуация.

Така че не се страхувате?
Засега нямам страх от катеренето като цяло. Дори обратно.

лена-херман-германия

Нека поговорим за вашите тренировки
През зимата, когато всички катерачи отиват в Испания, аз тренирам на покрива вкъщи. През последните две години започнах да тренирам с поставена крайна цел. Например, да изкача специфичен тур на скалата или специфична зона. Преди това тренирах като цяло, за да подобря издържливостта си, фокусирах се върху преодоляване на слабостта и в същото време подобряване на силата.

Когато търсите следващия си тур, който да изкатерите, как планирате тренировките?
Първо отивам на скалите и оглеждам от клин на клин, за да преценя какви умения се изискват. Най-добре е да се разгледа тура през есента и да се тренира през зимата. След това вече знаете какво трябва да подобрите, за да го преминете.

Какви турове обичате да катерите?
Wallstreet (11-), Shangri-La (11-/11). Обикновено избирам исторически турове. След това степента на трудност не ме притеснява.

лена-херман-германия

Как изглежда тренировката, особено вкъщи?
Започвам със загрявка, след това работя по издържливостта на мускулите и цялостната атлетичност на тялото. Паралелно на това, работя по издържливостта. В края е тренировката за сила.

Какъв съвет ще дадете на любителите-катерачи, за да подобрят уменията си?
В началото просто катерете много.

Само катерене?
Най-добре е да пробвате различни предизвикателства в катеренето и различни боулдър проблеми. Освен това практикувайте с мотивирани хора, които са малко по-добри от вас.

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.