fbpx

Търсят отровите-убийци на белоглави лешояди в Кресненското дефиле

221 прочитания

Екип за борба с отровите със специално обучено куче се е включил в търсенето на отрови и отровни примамки в дефилето на Кресна, информираха от Зелени Балкани. Eкипът е единствен в страната и е мобилизиран заради изтравянето на почти цяла колония белоглави лешояди в Пирин. Кучето Барс и водачът му Николай Терзиев от Българското дружество за защита на птиците, които помагат за опазването на лешоядите в Родопите, са се притекли на помощ в Кресна. Миналата седмица станаха известни множество случаи на незаконно използване на отрова през март. Целта на издирването на отровите е да спомогне за спасяването последните оцелели белоглави лешояди от колонията и за предотвратяването на по-големи щети за дивите и домашните животни.

Птиците са обект на дългогодишни опити за възстановяване на вида. В края на миналия век той е изчезнал от по-голямата територия на страната, вследствие на масовото тровене на хищници. В инициативата участват Фонда за дивата флора и фауна, Зелени Балкани, и доброволци по издирване на отровни примамки.

Междувременно служебният министър на околната среда и водите Ирина Костова е поискала съдействие от институции заради случая. Тя е изпратила писмо до колегата си от Министерство на вътрешните работи Пламен Узунов за бързо разследване и наказване на виновните лица за отравянето на защитените видове. Деянието е престъпление по смисъла на Наказателния кодекс и се наказва с глоба, пробация или лишаване от свобода.

С друго писмо до министъра на земеделието и храните Христо Бозуков, до изпълнителния директор на БАБХ Дамян Илиев и до изпълнителния директор на ИАГ Григор Гогов, министър Костова иска съдействие за засилване на охраната и контрола на територията на съответните горски и ловни стопанства. Алармирани са и регионалните екоинспекции и Дирекциите на националните паркове „Рила“, „Пирин“ и „Централен Балкан“. Те също трябва да засилят охраната и контрола в защитените територии. При съмнения за отравяне на животни, са дадени указания за вземане на проба и изпращането й за изследване.

Според Закона за биологичното разнообразие е забранено белоглавите лешояди да бъдат преследвани и убивани. Също така те не трябва да бъдат обезпокоявани, особено в периодите на размножаване и отглеждане на малките. Не е разрешено и вземането на яйца от гнездата им, както и търговия или размяна на живи или препарирани екземпляри. Лешоядите се хранят с трупове на домашни и диви бозайници и така почистват планинските пасища, затова народът ги нарича „санитари в природата“.

Природозащитниците в България, в партньорство с международни организации, полагат дългогодишни усиля по различни програми за възстановяването на вида. Тези дейности са заложени в Балканския план за опазване на лешоядите, в редица мерки на Световния съюз за защита на природата (IUCN) и други стратегически документи и се изпълняват по проекти на различни финансови инструменти.

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.