fbpx

хижа Осогово

803 прочитания

В подножието на връх Кюнек (1925 м.) е сгушена малка постройка, наречена хижа Осогово. Малка, но с голяма история. Тя е първата хижа, която е построена на територията на Осоговката планина, запазила чара си вече 90 години. За набиране на средства за строежа на хижа Осогово още през 1923 г. е създаден фонд „Хижа” при дружество „Руен” от  Националния юношески туристически съюз. Те се събират от доброволни вноски, давани от учреждения, предприятия, банки, частни лица. Първата по-значителна сума е отпусната от общината през 1924 г. – 15000 лв., Българска земеделска банка дарява 2000 лв., а Окръжна постоянна комисия – дървен материал. Материалите за строежа са пренасят с коне и в раниците на туристите. Хижа Осогово е застроена през 1927 година от майстор Богоя. Откриването на хижата е в първия неделен ден след състоялия се събор на БТС (Български Туристически съюз) на 12-14 юли в град Кюстендил през 1928 година. През 1958 г. е направен ремонт и преустройство, чийто резултат са столова, кухня и тераса.

След 2000 г. хижа Осогово е основно обновена и предлага значителни удобства за туристите – самостоятелни санитарни помещения и бани, локално отопление, сателитна телевизия и др.

Точното местоположение на хижата е на 18 км. от град Кюстендил. Разположена е на 1640 м. надмoрска височина в местността „Плавилото“.  Посетителите се радват на красивата гледка през всички сезони. Голямата тераса на хижа Осогово разкрива удивляваща панорама не само към Балкана, а и към една от трите ски писти в района. Хижата не разполага със ски гардероб, но на съседната писта, която се намира на около 200 м., любителите на зимните спортове могат да наемат екипировка. В близост до хижа Осогово се намира и православният параклис „Свети Петър и Павел“, който е малък, но е винаги отворен. В двора на хижата има и малък развъдник за пъстърва, който буди впечатление у посетителите.

Посещавана е не само от кюстендилци, но и от туристи от цялата страна. Всеки, който е посетил това прекрасно и уютно място с ухание на свеж боров въздух, си тръгва зареден с положителна енергия и спокойствие. Местните наричат хижа Осогово „Горския рай”,  и с причина.

Самото разположение на хижата позволява на посетителите да предприемат както походи по маркирани туристически пътеки, така и да правят разходки из красивата природа на планината. Възможен лек маршрут е до връх Кюнек, който се намира на не повече от час път от хижата. Също така и до местността Три буки, където около пътя към тази местност има доста места за отдих и почивка с пейки, масички и барбекю. Местните хора, дори и туристи от други градове, непрекъснато ползват тези удобства, наслаждавайки се на природата. Лятно време местността е прекрасно място за излети и изходна точка за изкачване на връх Руен (2251м.), който се намира на три часа от хижа Осогово по маркирана пътека.

Местността изобилства от диворастящи плодове и билки –малини, ягоди, риган, мащерка, кантарион, бял равнец – любим на мнозина букет, събрал лъчите на лятото в чаша чай или бурканче сладко.

Зимният сезон също е предпочитан от много туристи, не само от тези, които обичат ските и сноуборда. Хижа Осогово предлага и снегоходки за разходки из природата през слънчевите зимни дни. Посетителите се радват на ресторанта в хижата – макар и малък, атмосферата в него действа отпускащо. Особено около масите, разположени близо до камината.

Стигането до хижа Осогово трябва да е с кола или пеша, поради липсата на работещи автобусни линии към местността. За пешеходците има два маркирани туристически маршрута от Кюстендил. Хижата работи целогодишно, а асфалтовият път е поддържан през зимата. Разполага с леглова база от 37 места, разпределени в стаи с по две или три легла, както и спални помещения. В цялата хижа има wi-fi достъп, а цената на нощувките е 15 лв. за човек. Резервация за хижа Осогово можете да направите на 0882 815 515, като за уикендите е добре да се обадите поне месец по-рано.

GPS координати

N 42º 11' 50.7"

E 22º 37' 27.6"

Маршрути

Хижа Осогово – местността Превала (кладенец Бег бунар) – вр. Руен (2251 м.н.в.)
Най-популярният и предпочитан от туристи маршрут до вр. Руен. Маркировката е червена по камъни и дървета, също има и зимна маркировка с метални колове. Разстоянието в едната посока е около 4 часа стегнат ход без бързане.

Хижа Осогово – вр. Църнотрав – с. Вратца
Маркировката на маршрута от хижа Осогово е синя.

Връх Руен – село Гюешево
Пътеката от върха е в северна посока покрай самата гранична линия. Преминаването по нея и в двете посоки става с разрешение на гранична полиция. Разстоянието при слизане отнема 3 – 4 часа, а при изкачване, поради стръмния релеф на местността – 4,5 – 5,5 часа. Пътеката е маркирана с червен цвят.

Хижа Осогово – вр. Соколов камик – с. Вратца
От хижа Осогово се тръгва по пътеката със синя маркировка и се следва до останките на бивш овчарник. Изоставя се и се продължава вдясно надолу по стръмна поляна, осеяна с хвойна и скалички. След 150 – 200 м. се издига скала с триангулачна точка (1684 м.н.в.), наречена “Соколов камик”. Разстоянието до селото в тази посока е 3,5 ч., а в обратна – 4,5 ч.

Хижа Осогово – м. “Разкола” – м. Ешекчийска орниц” – вр. Човека – м. Превала – Каракашка махала – т.к. Три буки – хижа Осогово
Маркировката е зелена.

Хижа Осогово – м. Голям предел – Брезовски рид – с. Слокощица
Маршрутът е предимно билен и предлага необятни пейзажи. Продължителността е 8 – 9 ч., жълта маркировка.

Текст: Йоана Тодорова

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.