fbpx

13-годишна катерачка се превръща във феномен

13-годишната Ашима Ширайши постави два световни рекорда—и то само в рамките на 10 минути.

Двата рекорда са поставени и за възраст и за нейния пол, Ширайши е най-младият човек и единствената жена, осъщестявила толкова предизвикателно в техничен план катерене.

Ширайши се включи  в Open Your Mind Direct в Испания тази седмица, където изкачи 420-метрова стена с категория 9a +, която се счита за една от най-трудните скали за изкачване. Ширайши е хвърлила око на стената още миналата година. “Наистиона исках да се пробвам на нея миналата година, когато бях в Испания, но трябваше да се връщам за училище и нямах време,” разказва тя. Затова тази година тя се връща в Испания с една-единствена цел. Тя се подготвя за катеренето в продължение на три дни, пада няколко пъти, но така разбира къде ще бъде затруднена най-много на стената.  “На четвъртия ден успях,” казва тя. А как се е почувствала след това? “Бях изненадана. Бях облекчена. Бях наистина развълнувана!”

Младата катерачка започва да катери, когато е едва на 6. На 8-годишна възраст, тя принуждава своите родители да я включват в състезания. Бързо доказва каквто на своите родители, така и на катерачната общност , че това не е просто хоби за нея.”Спечелих цяла категория за жени, веместо за младежи,” обяснявеа тя за първото си състезание. От тогава тя практикува 5 дни в седмицата.

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.