fbpx

17-годишен руснак стана най-младият европеец на Еверест

163 прочитания

17-годишният Дмитрий Тертични стана най-младият руснак и въобще европеец, изкачил Еверест. Младежът е стъпил на връхната точка на 17 май в състава на експедицията “Клуб Севън Съмитс”, под ръководството на Александър Аврамов.

С изкачването на Еверест Тертични е събрал и престижната колекция от изкачване на седемте континентални първенци.

Дмитрий е бил насочен към алпинизма от своя баща, известният руски бизнесмен Александър Тертични.

“От ранно детство приучавахме сина си в любов към спорта. Дима от 5-годишен се занимава с футбол. Миналата година в състава на ФК “Динамо” той стана двукратен шампион на Москва. Притежава първи разряд по шахмат. В планината за първи път го изведохме, когато беше 12-годишен. Гордея се с мъжеството на сина си. Не всеки възрастен може психически и физически да преодолее всички трудности, с които се сблъскахме при изкачването. Той умее да поставя пред себе си цели и да ги постига.”, разказва бащата.

“Занимавам се с алпинизъм от 2013 година. Бях на 12, когато с баща ми опитахме да изкачим Килиманджаро. За съжаление трябваше да се върна от височина 5720 м., заради височинна болест. При този опит ние с баща ми си поставихме за цел изкачването на седемте континетални първенци и успехме да го направим!”, добавя Димитрий.

През 2017 г. Дмитрий започва да учи в Charterhouse School – едно от деветте най-стари, престижни, мъжки средни училища в Англия. Там е преподавал и Джордж Мелъри. Първият човек, предприел опит за изкачване на Еверест през 1923 г.

 

Comments

comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.