fbpx

Нараства броят на спасителните акции в планините

Увеличава се броят на акциите, които ПСС провежда извън пистите за издирването на изгубили се хора. Увеличава се броят на инцидентите и по пистите. Това каза пред Агенция „Фокус” директорът на ПСС Кирил Русев. Само за последната седмица са проведени 10 акции извън пистите на Банско. „Някои акции са през нощта, други са проведени в улеи. Тази есен имахме и много акции за загубили се туристи в Стара планина. За един месец проведохме 7 акции като три бяха с фатален край”, припомни той. Според него, това е знак, че броят на туристите се увеличава. Има и повтаряне на допуснатите грешки от туристите в планините. Например – последният фатален инцидент в Банско от миналата седмица е станал по същия начин на същото място, където миналата година загина друг сноубордист.

Директорът на ПСС определи подобно поведение като безотговорност към собствената безопасност, но и като безотговорност към безопасността на хората, които ще провеждат спасителната акция. „ Спасителите също са подложени на риск. Например, като влязат улей, тогава има риск от лавини”, каза още той. „При определени ситуации като в момента – дълго време нямаше сняг – нетърпението си казва думата и хората излизат и изпробват всичко, което са пропуснали. Въпреки че хората знаят за опасностите, те ги пренебрегват, пренебрегват и предупрежденията на Планинската служба. Това е проблем”, обясни директорът на ПСС. Преките разходи за една акция на Планинската спасителна служба, в зависимост от характера и продължителността й, са между 3 и 5 хиляди лева.  Цената на акцията зависи от броя на хората и броя и вида на машините, които се мобилизират.
„Ако обаче туристът няма застраховка, тогава ние предявяваме иск – да се заплатят разходите по акцията. Много хора обаче не могат да си платят разходите и нещата остават висящи. Нямаме практика да стресираме хората”, подчерта директорът на ПСС.
Според Русев, чужденците от съседните на България страни са по-непредазливи.
„Въпрос на управа на съответните паркови ръководства, на концесионерите на ски–пистите е – дали да има санкции за непредпазливи туристи”, каза още директорът на ПСС. Той обясни, че е хубаво да има информираност на хората, които посещават планината. „Хубаво е да има табели какво трябва да се прави и какво не в ски – пистите и терените около тях”, каза още той.

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.