fbpx

Затвориха Дяволското гърло за посетители

снимка: Уикипедия

Пещерата „Дяволското гърло“ край село Триград  е затворена за туристически посещения от сряда, съобщи агенция „Фокус“, като цитира кмета на община Девин Здравко Василев. Причината за затварянето на природния феномен е спор върху правото на собственост върху пещерата. В момента тя се оспорва две общини – Смолян и Девин. Преди време областният управител на Смолян Стефан Стайков издаде заповед, с която настоя община Девин, която до този момент стопанисваше природния феномен, да предаде собствеността. В началото на годината Стайков обяви пещерата за държавна собственост. В момента община Девин обжалва в съда акта на Областна администрация – Смолян. Община Девин има акт за собственост от 2000 г., припомни Василев. Всички дела до този момент за собствеността на пещерата са спечелени от община Девин, последното е от края на април. Тогава Върховният административен съд отново потвърди собствеността им.

Пещерата действително трябва да е държавна, но методът, по който тя се отнема, ще навреди на туризма, коментира забраната Василев. Той посочи, че най-вероятно пещерата ще бъде отдадена на концесия, но процедурата ще продължи три-четири месеца, като през това време туристическият обект няма да работи. От това по думите на кмета ще пострада и бюджетът на община Девин, в който са заложени 200 000 лв. приход от туристически такси, събирани в пещерата, които са предвидени за туристически дейности.

На 9 юни в Окръжния съд в Смолян ще бъде гледано делото срещу заповедта на областния управител, като дотогава пещерата ще е затворена. Затварянето на обекта заплашва целия летен туристически сезон, смята Здравко Василев. Това е най-посещаваният туристически обект в Родопите, който е включен и в 100-те национални туристически обекта.

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.