fbpx

НП Пирин кандидатства за списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО

Национален парк „Пирин” кандидатства пред ЮНЕСКО за включване в списъка на световното културно наследство на организацията, пише в.Дневник.

Комитетът на ЮНЕСКО за световното културно наследство се събира днес (26 юли) в Бразилия, за да обсъди заявките на редица културни забележителности.

По време на срещата ще бъдат разгледани 32 номинации, сред които шест на природни забележителности, 24 – на културни и две смесени – природно-културни. Сред тях е и кандидатурата на  НП „Пирин“ в България.

Сред другите кандидатури са крепостни стени на френския остров Реюнион, Националният парк на Таджикистан, австрийският град Грац, историческият базар в иранския град Табриз, местата, където са извършени американски ядрени опити през 40-те и 50-те години на миналия век.

През 2009 г. България внесе искане в комитета по културното наследство обектът под егидата на ЮНЕСКО в Пирин да се разшири до площта на национален парк „Пирин“.
В момента обектът на световното природно наследство в планината, обявен през 1983 г. е 24 000 хекатара, а паркът – 40 000 ха.

Кметовете на Банско и Разлог написаха протестни писма срещу разширяването на площта под егидата на ЮНЕСКО, защото това би препятствало развитието на туризма в района.

Тогава от Министерството на околната среда обясниха, че строителните намерения в общините в подножието на Пирин са в конфликт с българското законодателство, а обектът на ЮНЕСКО ще обхване високите части на планината, където не се допуска никакво строителство.

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.