fbpx

Наши пещерняци проучват дълбините на Тян Шан

В периода от 10 август до 2 септември 2010 г., 9-ма спелеолози, членове на 6 пещерни клуба, под флага на Българската федерация по спелеология, ще проведат пещерна експедиция в района на хребета Кокшаалтау – в планината Тян Шан в Киргизстан. Районът е практически непознат. Разположен е в южен Киргизстан, в непосредствена близост до китайската граница. С непристъпните си склонове и все още непокорени върхове, той прегражда на север един от най-тежките участъци от митичния в миналото «Път на коприната». По времето на Съветския съюз е бил непристъпна гранична територия, а в наши дни остава далеч извън обсега на туристическите интереси.

Базовият лагер на експедицията ще бъде разположен на около 3500 m надморска височина. Проучването на района ще се концентрира в зоната над 3500 m. Малко са местата в света, в които са известни пещери на такава надморска височина.

Това ще бъде първата по българска пещерна експедиция в Киргизстан. Тя си поставя за цел изцяло изследователски резултати. За първи път в историята на спелеологията у нас, български пещерняци ще търсят и проучват нови пещери толкова голяма надморска височина – тоест в условия гранични до появата на височинната болест.

Екипът на експедицията е съставен от специалисти в различни области на научното познание – геология, биология, геодезия, географски информационни системи и др.

1. Камен Бонев, пещерен клуб „Вертиленд”, София, ръководител

2. Ваньо Гьорев, пещерен клуб „Кейвинг”, София,

3. Жорж Влайков, пещерен клуб „Кейвинг”, София,

4. Кирил Данаилов, пещерен клуб”Хеликтит” София, геодезист

5. Константин Стоилов, студентски пещерен клуб „Академик”, София,

6. Николай Свещаров, пещерен клуб „Хеликтит”, София,

7. Николай Симов, пещерен клуб „Хеликтит”, София, зоолог

8. Пламен Спилков, пещерен клуб „Аида”, Хасково,

9. Тодор Тодоров, пещерен клуб „Мрак”,Етрополе,

В експедицията ще участват и 5-ма киргизки спелеолози начело с известния спелеолог Сергей Дудашвили.

Основните цели на експедицията са:

-Проучване на карстовия район с цел откриването и картографирането на нови пещери и пропасти.

– Изследване на пещерната и повърхностната високопланинска фауна.

-Повърхностни и подземни структурно-геоложки и минераложки проучвания.

Основните разходите по организацията и провеждането на експедицията се поемат основно от участниците ~ 2 400 лв. на човек или общо около 21 500 лева и от спонсори. Експедицията е подпомогната финансово от Българската федерация по спелеология, а логистично лично от нейния зам.председател Алексей Жалов.

Текст: БФСп

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.