fbpx

Успех за българските спелеолози в Мая Арапит

С невероятен успех приключи Националната спелеоложка експедиция „Мая Арапит’ 2010”. В продължение на 1 месец , от 15 юли, 31-ма наши спелеолози от 13 клуба и двама украинци работиха на смени за продължаване на българските проучвания на пещерата Мая Арапит в масива на едноименния връх (2214 м.н.в), в района на село Тет, Албански Алпи.

Под ръководството на Желязко Мечков и Александър Янев в пещерата бяха открити и картографирани нови вертикални галери, които увеличиха дължината и развитието й във височина. Необикновеното в тази експедиция е, че за разлика от обичайните пещерни проучвания където навлизането в пещерите е хоризонтално или чрез спускания с въжета надолу, то основния метод за преодоляване на кладенците в Мая Арапит е чрез изкачването им – подземен алпинизъм. По този начин в различни новооткрити части на пещерата са изкатерени общо 215 м. или почти два пъти повече отколкото е височината на телевизионната кула в София. Новата денивелация на пещерата е 346 (+320;-26 м).

Достигнатата височина от +320 нарежда Мая Арапит на 10 място сред изследвани чрез катерене възходящи пещери в света, без да има предвид невероятната Лампрехтсофен във Австрия, където полски пещерняци изкачиха 1497 м в рамките на 15 години.

Стойността на извършеното е още по-голяма предвид на ниската температура на въздуха в пещерата 3-5 °С и високата му влажност (почти 100%). С цел улесняване на изследванията във вътрешността на пещерата, в нея беше изграден подземен базов лагер, откъдето спелеолозите преседяваха (на смени) по няколко дни, в рамките на които „атакуваха” и картографираха новооткритите кладенци.

Извършени са и зооложки изследвания. Открити са 15 вида пещерни животни повечето от които са нови за пещерата. От тях 8 вида са типично пещерни ( троглобионти) като се предполага се, че един от тях нов за световната наука.

Текст и снимки: БФСп

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.