fbpx

Почистване на Седемте Рилски езера

Почистване на района около Седемте рилски езера организира екологично сдружение „За Земята“ в партньорство с дирекцията на Национален парк „Рила“. То ще се проведе между 24 и 29 август тази година. От сдружението канят доброволци да се включат в акцията.

За желаещите да помогнат в почистването е предвиден палатков лагер, който ще бъде разположен в близост до старата хижа „Седемте езера“. Отпадъци ще се събират в района на езерата, близките върхове и скали.

От сдружението осигуряват вегетарианска храна.

Предвидена е минимална такса за участие, с която ще бъдат покрити разходите за храна, чували за смет, ръкавици и извозване на събраните отпадъци. Обсъжданата сума е около 7 лева, уточниха от екоорганизацията.

Към момента се очаква в акцията да се включат около 50-60 природозащитници, както и представители на парковата дирекция.

Има вероятност в почивните дни – 28 и 29 август да се присъединят и повече хора, предположи Десислава Стоянова, представител на екосдружението.

Желанието е събраните отпадъци да се извозят до пътя с коне, а по-нататък с транспорт. От организацията са против използването на съществуващия лифт, тъй като според тях той е незаконен.

При почистването ще има представители, както на парковата дирекция, така и на парковата охрана, каза Стефан Кирилов, говорител на Национален парк „Рила“.

По думите му, за реализиране на инициативата е издадена съгласувателна заповед на директора на парка. „Смятам, че няма да има много отпадъци, но това ще бъде ясно след първите два дни“, коментира говорителят на парка.

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.