fbpx

Държавата узаконява незаконен път в Рила

РИОСВ – Перник прави опит да узакони незаконния път от х. Пионерска до долната станция на спорния лифт до Седемте Рилски езера, след като преди две години пътят бе разширен чрез изсичането на иглолистна гора. Това алармира коалицията „За да остане природа в България“.

Със свое решение от 03.11.2010 г. директорът на РИОСВ-Перник дава положителна оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) на вече реализирания проект. Решението на РИОСВ-Перник влиза в пълно противоречие с официалната политика на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), според което издаването на решения по ОВОС за инвестиционни предложения, чиято реализация е започнала или дори завършила, е абсолютно незаконно.

С тази политика МОСВ години наред защитава незаконните лифтове в Рила, твърдейки че „по отношение незаконността на тези лифтове не може да се направи нищо, тъй като законът не позволява да им се издаде решение по ОВОС, след като строежите са завършени”.

Природозащитниците припомнят, че това е поредният случай, в който кметът и главният архитект на община Сапарева баня допускат нарушение на българското и европейското природозащитно законодателство, поставяйки България пред реалната опасност от завършване на наказателната процедура на Европейската комисия за закононарушенията в Рила със сериозни глоби.

Наказателната процедура бе стартирана от Европейската комисия през 2009 г. заради незаконосъобразното изграждане на лифт, ски писти и пътища в района на Паничище, както и заради опитите на общината да урбанизира територии от Национален парк Рила над селото. Незаконните пътища и лифтът вече застрашават екологично равновесие в едно от най-красивите и известни места в България – Седемте Рилски езера.

Текст: За да остане природа в България

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.