fbpx

В сянката на Еверест, в светлината на прожекторите

„Пожелавам на всички ви да посетите Хималаите”, така започна представянето на книгата си „В сянката на Еверест” Петя Колчева, първата българака, стъпила на Покрива на света на 22 май 2009 г. Увлекателната история на изкачването си алпинистката придружи с прожекция на любителски видео материал, приложен към книгата, проследяващ тежките стъпки към световния първенец.

От първия поглед към „брадата на Еверест” от Намче Базар, през Базовия лагер, до победоносното стъпване на върха минават цели два месеца. Дни, прекарани в трепетно очакване на хубаво време и в многобройни походи за аклиматизация, за да привикне организмът към ниското атмосферно налягане и да се предпази от коварната височинна болест. Самият маршрут по южния склон на Еверест включва преминаване по ледопада Кхумбу, най-голямото изпитание по време на изкачването, който постоянно се размества и срутва, преход през ураганни ветрове и преодоляване на стената на Лхотце – 2000 метра денивелация при 40-50 градусов наклон. Към останалите трудности се прибавя и нуждата да се съобразяваш с останалите алпинисти по маршрута.

Последният етап, от третия лагер до върха, става през нощта, и след кратка почивка и съзерцаване на неповторимия пейзаж е време за още по-изтощителното спускане. „Толкова си уморен, че нямаш сили дори да се страхуваш”, спомня си усещането Петя. Тя и съпругът ѝ Камен Колчев са в последната група от десет души, изкачили върха през пролетта на 2009 г. С усмивка Петя завършва описанието на перипетиите им и се залавя да раздава автографи.

Текст: Десислава Недкова

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.