fbpx

Наско Скатов изкачи Еверест

Атанас Скатов изкачи Еверест (8848 м). Алпинистът от Сливен става първият веган, който стъпва на върха.

Скатов е достигнал връхната точка на Еверест в 8.15 часа местно време. Той е тръгнал от лагер 3 на височина 8300 метра в полунощ. Сайтът на експедицията потвърди за изкачване заедно с шерпа Пхур Гялиен и това, че двамата слизат към лагер 3 в добро състояние.

За 35-годишния Скатов това е пореден успех. Миналата година той изкачи първенците на Африка, Европа и Южна Америка.

„Също така се качих и на върхове в Алпите и почти няма наш български връх над 2000 м., на който да не съм бил. Когато съм в планината, се чувствам балансиран, спокоен и изпълнен с много любов и щастие. Планината ми помага да открия много фини детайли от моя характер, както и да размишлявам върху живота и неговите закономерности“, пише в сайта.

Българинът е част от международна експедиция, организирана от комерсиалната агенция Asian Trekking. Заедно с останалите участници те тръгнаха по северния склон на Еверест – откъм Тибет.

Любопитното е, че в групата има още един веган – полякът Кристиан Олекшияк. За момента липсва информация дали и той е стъпил на върха.

Скатов е 13-ият българин, изкачил Еверест.

Успехът му идва дни след този на Боян Петров, който стана първият българин, изкачил третия по височина връх в света Канчендзьонга (8586 м).

Припомняме, че Наско Скатов продаде на търг часовника и мотоциклета си, за да събере пари за експедицията.

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.