fbpx

Средновековни графити край село Царевец, община Мездра

Слабоизвестни средновековни скални надписи може да разгледате в нишите на южните склонове на хълмовете Средния камик и Говедарника, край с. Царевец, община Мездра. Според специалистите графитите датират от 16-19 в.

Скалните надписи могат да бъдат открити в около 30 малки пещери и ниши на 40-метровите скали. Повечето графити са разположени близо до алувиалната тераса на река Искър, но други са на 20-30 метра височина.

Във всички надписи е споменато, че са писани през пролетта, а в един от тях се посочва, че в неделята след Великден било намерено лечебно растение.  Това насочва специалистите към мисълта, че в миналото на това място е бил практикуван един забравен пролетен обряд, свързан с търсенето на «биле». Той вероятно се е предшествал от ритуална инкубация в пещерите, за което говорят опушените сводове на някои от тях.

Експертите разделят изображенията на фигурални, антропоморфни и абстрактни.  Сред фигуралните, зооморфни изображения доминират рисунките на елени, сърни и коне, срещат се и отделни рисунки на птици. Според специалистите в тях се забелязват някои елементи на стилизация, които са характерни за тюркското наскално изкуство от Сибир, Централна и Средна Азия и много старобългарски центрове край река Дон и Приазовието, както и Плиска и Преслав.  Човешките фигури са силно схематизирани. Някои от хората са показани с копия, други, стрелящи с лък.  Освен това сред скалните рисунки се забелязват и редица знаци, сред които доминират християнските кръстове. Могат да се видят и много кръстове, вписани в кръгове, които са били соларни символи за тюркските народи.

Село Царевец се намира на 10 км. източно от град Мездра. Скалните надписи се намират недалеч от пътя, непосредствено преди селото. До Царевец може да стигнете с автобус от град Мездра.

Текст и снимки:  Върхове

Валерия Динкова

[email protected]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.